Input your search keywords and press Enter.

Izložba “Poezija mora” Stjepka Mamića i Davora Vukovića

U rujnu će se u prestižnoj  rimskoj “Galleria della Biblioteca Angelica”  održati izložba Stjepka Mamića i Davora Vukovića, nesumnjivo dvojice između najzanimljivijih hrvatskih,suvremenih slikara.

Tijekom značajnog kulturnog dogođaja, u organizaciji Svjetlane Lipanović, predsjednice Hrvatsko-talijanske udruge iz Rima te pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske  u Italiji, predstavit će se sa oko četrdesetak slika posvećenih moru i otocima razasutih širom Jadrana.

Platna prikazuju ljepotu predivnog morskog i podmorskog svijeta za koje umjetnike veže velika ljubav. Istovremeno, poetični prizori odaju počast  veličanstvenoj prirodi, neospornoj vladarici koja sa svojom arhaičnom snagom uvodi ljubitelje umjetnosti u svijet van vremena.

Stjepko Mamić, dubrovački slikar izdvaja se neobičnim ostvarenjima koja su realizirana novim načinom rada i gdje su tisuće boja obasjane svjetlucanjem zlatnih i srebrenih listića. Stilizirane ribe, meduze koje podsjećaju na tropsko cvijeće, razni stanovnici morskih dubina ovjekovječeni su na slikama žarkih boja, dok su na ostalima naslikani prizori mreže, barke s ribarima skrivene u uvalama dalmatinske obale, mediteranski krajolici i stari grad Dubrovnik. Jedna od karakteristika  slika je svjetlo kojedolazi s visine u morske dubine obasjavajući  srebrenim zrakama tminu tajanstvenog svijeta. Umjetnik ne pripada nijednom slikarskom pokretu te stvara djela na platnima radeći sa đpatulom, nakon čega ih dovršava tankim kistom. Urođeni umjetnički dar, velika maštovitost i smisao za boju koje posjeduje, popraćeni suživotnom radosti koja je izražena kroz blistave tonalitete.

Slikarska karijera Stjepka Mamića  označena je uspjesima nanacionalnom i internacionalnom polju. Tijekom prošlih godinasudjelovao je na raznim osobnim i kolektivnim izložbama u Italiji, Danskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Japanu, Americi,Brazilu, Francuskoj, Južnoj Koreji, Iranu, Kini, Slovačkoj, Makedoniji Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i drugim zemljama,širom svijeta. Gotovo je nemoguće navesti sve nagrade i odlikovanja koje je umjetnik primio tijekom višegodišnje aktivnosti. Zadnje priznanje mu je uručeno 22. lipnja 2019., u Parizu  gdje je imenovan  članom Societé Académique Arts-Sciences-Lettres. Mamić je član raznih povijesnih umjetničkihudruga u Francuskoj, kao i u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj te Udruge Stjepko Art osnovane u Dubrovniku, čiji je predsjednik. Često prisutan u Italiji; imenovan je Majstorom umjetnosti i Veleposlanikom kulture i za ljudska prava u svijetu 2014. godine u Lecce-u, dok su mu ostale nagrade uručene u Firenci, 2015. i na raznim, važnim manifestacijama u Francuskoj. Prisutan sa svojim radovima na Festivalu u Spoletu i navenecijanskom Bijenalu 2017. dobio je izvrsne kritike odpoznatog likovnog kritičara prof. Vittoria Sgarbia. U Rimu je izlagao u: Museo Crocetti 2016.,  Galleria Il Collezionista 2016. i 2017., Galleria della Biblioteca Angelica u listopadu 2017., Galleria Consorti i Galleria Rossocinabro 2018.god., kako bi se ponovno vratio sa izložbom “Poezija mora” u Vječni Grad.  Njegova izreka “Umjetnost je život” pokazuje neraskidivu vezu s umjetnošću kojoj je posvetio svoju egzistenciju.

 

Davor Vuković, vrsni slikar prerano preminuo 2015. godine,predstavlja se slikama na kojima se zapaža pažljivo slikarsko istraživanje osnovano na boji. Alfa i Omega njegovogstvaralaštva je upravo boja koja postaje početak i kraj svega. Umjetnik, veliki ljubitelj prirode s kojom je živio gotovo u simbiozi, stvorio je predivne slike, osvijetljene svjetlima Mediterana u kojima se prepoznaje arhipelag dalmatinskih otoka. Čarobno mjesto, “locus amoenus”rođeno iz umjetnikovih uspomena, vezanih za djetinjstvo provedeno na obali mora.

Vuković je bio nazvan “Majstor formalne novosti” od likovnihkritičara u New York-u, gradu u kojem je uspješno izlagao višeputa. Slike su lako prepoznatljive po prizorima naslikanim u dvasloja s kojima se stvara određeno gibanje. Ispod šarenih poteza kistom skrivena je prva, tek naznačena slika, obavijena razbobojnim nitima sličnim paukovoj mreži. Na ovaj način se dobivaju novi efekti, metamorfoza stvarnosti  nalik  snu obojenom duginim bojama. Slikar poznat posebno u Americi, nakon izložbe koju je održao u New York-u 2013. uvršten je u prestižno izdanje“The Best Modern and Contemporary Artists” gdje je objavljena njegova slika “Adriatic Wonder”. Tijekom života Vuković je primio razne nagrade na izložbama u inozemstvu i u Hrvatskoj.  Posljednje su mu dodijeljene na “European biennale” 2014. u Parizu te posmrtno na izložbi “Florence Art” 2015. u Firenci. U Rimu, ljubitelji umjetnosti mogli su vidjeti njegova djela u galerijama: Il Collezionista 2015.,  Galleria del Bramante,  Il Teatro dei Dioscuri tijekom 2015. i nakon toga u Domus Romana<2016., te Galleria Consorti 2018..

 

Ovaj put Stjepko Mamić i Davor Vuković, dva velika prijatelja izlažu skupa kako bi predstavili rimskoj publici njihov poetični svijet kroz izložbu s kojom ponovno potvrđuju prijateljstvo koje se nastavlja van vremena i zemaljskog života.

 

 

 

Svjetlana Lipanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *