Input your search keywords and press Enter.

Izložba Music & Forms u Galeriji Flora

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva na otvorenje izložbe “Music & Forms” Aide Hebib Raguž koje će se održati u Galeriji Flora u subotu 8. travnja u 20 sati.

Izložba je otvorena do 16. travnja i može se pogledati svaki dan od 16 do 20 sati.

Veselimo se Vašem dolasku i druženju u Florinom vrtu. Program se ostvaruje uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH, kojima ovom prilikom zahvaljujemo.

Predgovor:

Što zamjećuje pogled izvana? Tek poziv stvari; najprije čistu sliku zatvorenoga tijela koje naviješta svoju nutrinu… No, tu je naš vid koji opnu predmeta gledajući preobražava i stvara našu sliku. Pa kad vid u neponovljivim pretvorbama iz privremenog i pokretnog stvori idealno i cjelovito, reći ćemo da je umjetnica ostvarila svoj cilj. Sa zgotovljenom slikom odlazimo dalje, nosimo njezinu poruku. A poruka umjetnice Aide Hebib Raguž jest izložena intervencija u prostoru lapadske galerije Flora – skulptura, volumen u prostoru, totem. Sa svojih 18 ploha i njihovim kombinacijama koje se mogu zamisliti ili posložiti jer je konstrukcija pokretna, to nam kiparsko djelo pokušava sugerirati vezanost energije i oblika, glazbe i skulpture, osjećaja i materije, duhovnog i tjelesnog. Četirima oblim formama postavljenim jednom na drugu autorica nas poziva da gledamo, da sudjelujemo. Na svaki naš pomak vizure odgovara svojim pomakom; metamorfoza je moguća svakog trenutka a rezultat nepoznat. Taj nas totem dječji zavodljivo uvlači u svoju priču. Plohe obojanog gipsa ne skrivaju poteze kojim su oblikovane; boje su jake i čiste. Doprinosi oblika, boje, svjetla, pokreta i zvuka spajaju se u cjelinu koja dobro ukazuje na značenje grčkoga (plassein) i latinskoga (sculpere) izvornika za riječ koja označava kiparenje: oblikovanje. Četiri segmenta ove konveksno-konkavne forme u prostoru podsjećaju na postojanje četri elemenata koji tek s međusobnim povezivanjem, koje nastaje u duhu promatrača te osjećajima i mislima koje kod promatrača izazovu, dobivaju puni smisao – kvintesenciju (quinta essentia, peti element). Dijalog je uspostavljen: energija totema izloženoga u prostoru doprla je do gledatelja i potaknula ga na razmišljanje. A svaki totem po definiciji posreduje i točno određenu poruku i označava povezanost među onima koji tu poruku osjete. Doista, nije samo najjednostavnije reći da je pred nama trodimenzionalni umjetnički oblik u prostoru (naslovljen: Music & Forms); to doista jest ukupnost oblika koji nam govore o razmišljanju autorice o povezanosti duha i materije.

Ivan Viđen

AIDA HEBIB RAGUŽ rođena je 1977. godine u Dubrovniku. Diplomirala je 2001.godine na Odsjeku likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na kiparskom odjelu u klasi prof. Josipa Diminića, te stekla zvanje profesora likovne kulture. Iste godine stječe diplomu Međunarodne kiparske škole Montraker u Vrsaru. Autoričina skulptura u kamenu “Forma / Bitva“ postavljena je na Vrsarskoj rivi u Općini Vrsar a njezin reljef “Vatromet Držićevih djela” dio je zbirke dubrovačkog muzeja Dom Marina Držića. Osim kiparstva, u okviru kojeg je ostvarila mnoge cikluse skulptura, intervencija, reljefa i mobila, stvara i izlaže od 2002.godine u području oblikovanja umjetničkiog nakita. Od 2004. godine bavi se pedagoškim radom. Ostvarila je mnoga edukativna predavanja i inovativne radionice iz kiparstva i dizajna u sklopu galerijskih projekata. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te sudjelovala na likovnim kolonijama. Članica je HDLUDU i HDLU-a Zagreb. Živi i radi u Dubrovniku.

Kontakt: www.aidahebib.com; aida.hebib.raguz@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *