Input your search keywords and press Enter.

Izložba Ivice Šeremeta u Galeriji Flora

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva Vas na otvorenje izložbe “Sve je isto moj gosparu” Ivana Šeremeta koje će se održati u Galeriji Flora u subotu 10.rujna u 17 sati. Veselimo se Vašem dolasku.
Izložba je otvorena do 20. rujna i može se pogledati od 17h do 21h.

” Pomicanje umjetnosti na socijalni teren mreškanje je ustajale baruštine građanskog. Ovdje, neposredan društveni komentar iz svoje sredine prenosim i uspoređujem s recentnom dubrovačkom situacijom. Bespokojan, usprotivljen i ironičan naspram stvarnosti, umjetnik postaje nesretna svijest vremena. No ona predmnijeva duhovno dobro i stvarnu dimenziju čovjeka.
Za ovu izložbu načinio sam izbor video radova uz nekoliko fotografija Pozdrav iz Dubrovnika koje direktno povezuju prethodno usvojen stav i zatečeni ambijent Dubrovnika. Na fotografijama ispitujem koliko je krhkost događaja, igra, osigurana od pritiska samog života. Istovremeno, benigna radnja čačkanja nosa pruža kritički otpor globalnom potrošačkom stampedu. Stav raspršen u posvudašnjost grada uranja u melankoliju.
Video Grad prikazuje tupost i pristajanje koje vodi u svekoliko otuđenje. Tv izložba je osveta za gorko iskustvo, blaga ali temeljita kritika institucije. Čekam izbore posprdna je opservacija moći. Kao da stojimo ispred praga i ne možemo ga prijeći, a smijemo se … zašto se smijemo ako ga ne možemo prijeći? S predsjednicom na kolačima je kritika moćnika ali i transparentan pristup koncenzusu, začudan spoj kreposti i utučenosti od prakse. Uz nasmijan, pomalo dalek lik predsjednice, Romkinje ispovijedaju svoje živote formirane i vođene prirodnim zakonima i instinktom. Muka, bol, neživot. Paradoksalno umjesto gorčine imaju zahvalnost za postojanje: „Bit će bolje“ kažu. U Dva naprijed tri nazad melankolični rakurs nastaje ne zbog pesimističkog ili obeshrabrujućeg shvaćanja svijeta, već zbog osvjedočene i promišljene izvjesnosti da ljudi žive za smrt. U video radu Ljubavnici smijeh četiri nevina bića pljuska je postojanju, na tragu pronalaženja prostora za ljudskost. ( Ivan Šeremet)

Ivan Šeremet multimedijalni je umjetnik čija djelatnost obuhvaća brojne žanrove, od grafika, slika, instalacija, konceptnih tiskovina, performansa, dokumentarnog filma do autorskog kustoskog oblikovanja. Živi u Slavonskom Brodu i u svom radu opservira prostor u kojem živi. To su osobna iskustva ispod kojih se javlja distancirani humor ali i poruga prema nekooperativnom okruženju.
Izlaže na tridesetak samostalnih izložbi i nizu skupnih izložbi. Autor je grafičke mape Pogled sa pjesnikom Goranom Remom i projekta Skice za melankoliju s desetak koautora.
Kao voditelj Multimedijalnog centra Galerije umjetnina u Slavonskom Brodu prezentirao je više od stotinu suvremenih umjetnika iz regije (Hrvatska, BIH, Vojvodina, Mađarska, Poljska i Čekoslovačka). O njegovom radu pišu Miško Šuvaković, Zvonko Maković, Mladenka Šolman, Antun Maračić, Iva Radmila Janković, Ivica Župan, Vlastimir Kusik, Goran Rem, Irena Bekić, Josipa Bubaš, Ksenija Orelj, Suzana Marjanić i drugi.

HDLU Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *