Input your search keywords and press Enter.

Izložba: Homo u kolo! Pedeset godina djelovanja Folklornog ansambla Linđo

U suradnji Ureda za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture  2020. i Folklornog ansambla Linđo, a kroz aktivnosti projekta Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Mediterana u Lazaretima će u ponedjeljak, 30. studenog 2015. u 19:00 sati biti otvorena izložba „Homo u kolo! Pedeset godina djelovanja Folklornog ansambla Linđo“.

Izložbom se po prvi put na jednom mjestu široj  javnosti predstavlja bogata povijest Folklornog ansambla Linđo. Izložbenu građu najvećim dijelom čine fotografije iz fundusa ansambla te iz privatnih albuma članova. Pored fotografija izloženi su i vrijedni primjerci tradicijske odjeće iz različitih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja koji su ustrajnim prikupljanjem i otkupima pristizale u fundus ansambla.

Od osnutka 1965. godine Folklorni ansambl Linđo bio je i ostao ambasador hrvatske i dubrovačke kulture ali i  neumorni čuvar identiteta Dubrovnika i okolice.  Osim njegovanja i očuvanja tradicije, posebno one nematerijalnog kulturnog predznaka, Linđo je odigrao važnu ulogu i u društvenom životu Grada. Mladi ljudi u Linđu su se učili zajedništvu, odgovornosti i solidarnosti, no on je isto tako bio i mjesto susreta, zabave i brojnih nezaboravnih uspomena. Ova izložba tek je maleni prilog kojim se nastoji odati zahvalnost i poštovanje njegovim osnivačima i članovima, čuvarima našeg duhovnog blaga – ističe autor izložbe i likovnog postava Ivica Kipre, koji je i voditelj projekta Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Mediterana. Stručni suradnici na izložbi su Sulejman Muratović i Marica Matuško, dok je za preparatorske radove zadužena Tajana Kera.

Izložba će biti otvorena do 11. prosinca 2015.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.