Input your search keywords and press Enter.

Izložba Dorinde Bulić Čotić u Lazaretima

Multimedijalna umjetnica Dorinda Bulić Čotić započinje 2020. godine seriju djela pod nazivom about: blank. Riječ je o gubitku kompletne dokumentacije koja je bila pohranjena na hard disku. Bitni dokumenti, foto i video zapisi su bili izgubljeni te je spašeno 80% materijala koji nije više bio označen već je zadobio nove šifre pod kojim su također bili pohranjeni i zauvijek oštećeni sadržaji.
Zaokupljenost navedenim paradoksom, koji znači gubitak dokumentiranog šestogodišnjeg rada, odredio je novu seriju djela utemeljenu na izdaji tehnologije. Ponovno sortiranje značilo je pregledavanje 4000 dokumenata i njihovo profesionalno označavanje. Tijek neizvjesnosti unutar navedenoga procesa označio je otvaranje prostora koji je postao vizualnim materijalom umjetničkih djela. Koristi se oštećeni i onaj trajno izgubljeni šifriran dokument. Istražuju se materijali, prostorni, konceptualno – strukturalni i predmetni uvjeti konstruiranja umjetničkog djela. Redukcionistički stav se ostvaruje radom sa serijalnim strukturama. Tako nastaju serije fotografija od tri niza na kojima se iščitavaju greškom kolažirane scene otvorenja jedne izložbe, publike u prostoru i obnove Galerije. Vide se bridovi zabilježene stvarnosti koja se interpretira sukladno lomu koji se u njoj događa. U osnovi Fotografija je subverzivna, ne zato što bi strašila, potresala ili stigmatizirala, nego jer je ‘misaona’. Uprizoruje se srž misli o životu umjetnosti Dubrovnika kao općeg mjesta svijeta. Stvara se slika rubova zbilje. Dokument je zauvijek poništen kao cjelina ali je njegov trag uspostavljen.
(iz teksta Petre Golušić)
Dorinda Bulić Čotić rođena je u Dubrovniku 1961. godine. Školu likovnih umjetnosti, smjer Grafika-grafički dizajn, završila je u Splitu a diplomirala kao profesor likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Djelovala je u području slikarstva, grafičkog dizajna, bavila se pedagoškim radom te je radila za UNICEF. Recentno je zaokupljena diskursima raščlanjivanja materijalnih, duhovnih i emotivnih paradoksa. Problematizira suvremene univerzalne pristupe novim kontekstima pri čemu se izražava mulitimedijalno. Predsjednica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik od 2014. godine, članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Zagreb) i Art radionice Lazareti. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.
Izložba je otvorena u galeriji Otok u Lazaretima od 21. 4. do 3. 5. 2022. Radno vrijeme galerije je od 12 do 20 sati od ponedjeljka do petka.

fotogalerija: Igor Brautović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)