Input your search keywords and press Enter.

Samostalna izložba suvremene slikarice, rodom iz Dubrovnika, Anabel Zanze pod nazivom Citati na kojoj će biti predstavljen prvi presjek njezina desetogodišnjeg rada na slovčanim slikama, bit će otvorena u petak, 10. travnja u 20:00 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Preko sto djela podijeljeno je u sedam cjelina, Bijela soba, Crna soba, Soba Stranice, Soba parakinetičkih slika, Soba Vrste riječi, Soba Likovi i dvoličja te Soba Djelidba kvadrata i izložak Knjiga, djelo koje tvori 98 sliko-crteža i koje kao da sublimira cijeli autoričin opus. Na izložbi će biti predstavljen i rani crtež List iz 1994. iz kojega se iščitavaju korijeni Zanzina izraza.

Nada Beroš, autorica teksta kataloga, o Zanzinoj umjetnosti ističe: „Čitljivost, conditio sine qua non svake tipografije, povijesne kao i suvremene, upravo je ono što umjetnica dovodi u pitanje, tražeći od slike da preuzme druga značenja, funkcije i izazove. Za slikopisanje potrebna joj je psihofizička sprema, iznimna izdržljivost i višemjesečna disciplina ponavljanja istih pokreta na granici poniznosti, osobine koje su bez sumnje posjedovali i srednjovjekovni iluminatori i rubrikatori sa čijim poslom i umijećem često uspoređuju i njezin rad.“

Kustosica izložbe, Petra Golušić na ovaj način opisuje Zanzin rad: „Autoricu zanima bezgraničnost i bespredmetnost univerzalnoga; istost i različitost – pisane riječi. Motiv se jednom negira, drugi put glorificira, a nadasve se podaje oku kao isječak onoga sadržaja iz kojega proistječe stvarajući novu slikovnu cjelinu. Sadržaj se ispisuje/oslikava, ali i poništava u oslobađanju od samoga sebe.“

„Nadam se, da naziv izložbe ‘Citati’ uspijeva iznijeti priželjkivanu napetost ambivalentnosti na kojoj se cijeli moj izričaj temelji. Jedan se pol te „citatnosti“ može iščitati u recikliranju pojedinih, bliskih mi, opusa ili djela majstora iz svijeta likovnih umjetnosti, drugi pol te „citatnosti“ pripada području literature, likovne esejistike, rečenicama kojih dijelove na svoje slike upisujem.“; navodi Zanze o dubrovačkoj izložbi.

BIOGRAFIJA

Anabel Zanze rođena je 1971. u Dubrovniku, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Godine 1991. upisala se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (Grafički odsjek) i diplomirala 1996. Između 1998. i 2004. predavala je likovnu kulturu u osnovnoj školi Marina Držića u Dubrovniku. Od 2004. živi i radi u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagala je na 22 samostalne te većem broju skupnih izložbi. Njezina djela nalaze se u zbirkama Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, Gradskog muzeja Karlovac – Galerije Vjekoslav Karas, Muzeja Široki Brijeg – Franjevačke galerije, Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku i Hypo Group Alpe Adria u Zagrebu te u hrvatskim i stranim privatnim kolekcijama. Uvrštena je u knjigu Sandre Križić Roban Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas. Odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda.

 

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 31. svibnja 2015. godine.

Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 – 16 h

Umjetnička galerija Dubrovnik