Input your search keywords and press Enter.

Izazovi kulturnog turizma u Europi – Drugi Europski festival strategije i turizma

“Izazovi kulturnog turizma u Europi“ naziv je drugog Europskog festivala turizma i strategije koji se ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma po prvi puta održava u Dubrovniku, od 27. do 30. travnja.
Festival je pokrenut na inicijativu gradonačelnika Andra Vlahušića i gradonačelnika francuskog prijateljskog grada Rueil Malmaisona Patrica Olliera, a prošle se godine prvi put održao upravo u Rueil Malmaisonu. Cilj je okupiti predstavnike europskih gradova kako bi razmijenili svoja iskustva i različite strategije pomoću kojih se može unaprijediti jedna od najvažnijih i najnaprednijih industrijskih grana – turizam, ove godine s posebnim osvrtom na kulturni karakter.

Dubrovnik će ova četiri dana postati europska turistička i kulturna središnjica, ugostit će sudionike iz 11 država i 15 gradova koji će se predstaviti kroz natjecanje “European Tourism Stars” (Europska turistička zvijezda) te na turističkom sajmu posljednjeg dana Festivala, 30. travnja u Lazaretima.

NATJECANJE “European Tourism Stars”
Predstavljanje postignuća gradova ocijeniti će stručni žiri u šest kategorija:
–           nagrada za najbolju popraćenost u tiskanim medijima
–           nagrada za najbolji audiovizualni medij
–           nagrada za najbolji digitalni medij
–           nagrada za najbolju strategiju vođenja manifestacija
–           nagrada za najbolju popraćenost s popratnim proizvodima
–           nagrada za najbolju buduću baštinu – posebna nagrada koju će dodijeliti domaćin Grad Dubrovnik   za najbolje suvremeno dostignuće u stvaranju buduće kulturne baštine

Dobitnici će biti proglašeni na svečanoj večeri u tvrđavi Revelin 29. travnja, a uručit će im se posebno dizajnirane nagrade i priznanja za sudjelovanje, kao motivacija za nastavak rada na turističkoj i kulturnoj ponudi svojih destinacija.

Svaki od gradova sudionika predstaviti će se svojim postignućima na području turizma te 29. travnja sudjelovati na forumu čija je tema “Živjeti s baštinom, stvarati budućnost”. Uz predavanja inozemnih gostiju, koji dolaze iz gradova usko vezanih uz kulturni turizam, raspravljat će se o ključnim temama koje su korištene za kandidaturu Dubrovnika, primjerice demokratizacije pristupa baštini, značaju suvremenog umjetničkog stvaranja, participaciju građana u upravljanju kulturnim dobrima i slično.

TURISTIČKI SAJAM
Svojevrsna proslava turizma i kulture svoje finale dostići će posljednjeg dana festivala u Lazaretima gdje će svi sudionici festivala imati priliku prezentirati svoj grad kao turističku destinaciju. Uz izložbeni prostor osmišljen je program na kojem će se predstaviti kulturno povijesno nasljeđe kroz Folklorni ansambl Linđo te klapska pjesma uz žensku klapu FA Linđo. Turističko-ugostiteljska škola predstavit će svoju gastronomsku ponudu posebno kreiranu za ovaj događaj, a sav prihod će se namijeniti za poboljšanje školskih aktivnosti, troškove natjecanje i ostalih potreba u nastavi. Uz Turističko-ugostiteljsku školu, Deša će također izložiti dio svoje bogate ponude autohtonih dubrovačkih proizvoda i delicija.

Pozivamo sve građane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i upoznaju mnoge druge europske destinacije.

SUDIONICI Drugog Europskog festivala strategije i turizma uz Dubrovnik i Rueil Malmaison su:
Bad Homburg, Njemačka
Bromla, Malta
Chisinau i Orhei, Moldavija
Ferrara, Italija
Graz, Austrija
Herceg Novi i Kotor, Crna Gora
Le Touquet, Nimes, Ouistrehem Riva-Bella, Rueil-Malmaison, Francuska
Plovidv, Bugarska
Požarevac, Srbija
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Solin i Zagreb, Hrvatska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *