Input your search keywords and press Enter.

Iz CEF-a odobrena četiri nova prometna projekta

Na Odboru za koordinaciju Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) zaduženom za prometni sektor, a koji je krajem prošlog tjedna održan u Bruxellesu, predstavljeni su rezultati evaluacije dva CEF-ova Poziva za dodjelu sredstava, a na kojima je Hrvatskoj odobreno financiranje četiri nova prometna projekta. S odobrenjem ovih projekata, Hrvatska danas broji ukupno 36 prometnih projekata koji se financiranju iz CEF-a, a čija ukupna vrijednost odobrenih sredstava iznosi oko 430 milijuna eura.

Pozivi CEF- a kroz koji su odobrena ova četiri projekta – Blending Poziv i Single European Sky– SESAR priority, objavljeni su tijekom 2017. godine s ciljem financiranja projekata koji kombiniraju bespovratna sredstva CEF-a te kreditna sredstva Europske investicijske banke. Osim navedenog, SESAR Poziv financira projekte usmjerene na modernizaciju rada i održavanja infrastrukture u europskom zračnom prometu.

Podsjetimo, CEF je kao program uspostavljen 2014. s ciljem podupiranja ulaganja u transeuropsku prometnu mrežu (TEN-T), odnosno, doprinosa završetku izgradnje njegove osnovne mreže do 2030. te sveobuhvatne do 2050. CEF također podupire i uvođenje europskih sustava upravljanja prometom za sve oblike prometa te olakšava put Europske unije prema čistoj i povezanoj mobilnosti.

U nastavku je više informacija o odobrenim projektima:

  1. Nadogradnja infrastrukture Riječke luke – AGCT dredging

 

Projekt je vrijedan 13,9 milijuna eura, a koordinator projekta Lučka uprava Rijeka koja će ga provoditi u partnerstvu sa koncesionarom na terminalu Brajdica, Jadranska vrata d.d.. Sredstvima će se financirati prilagodbu luke kako bi se povećali kapaciteti i mogućnost primanja većih plovila. Glavni cilj projekta je uklanjanje uskog grla zbog znatnih ograničenja terminala Brajdica, a u svrhu poboljšanja učinkovitosti rukovanja teretom na terminalu te mogućnosti vezivanja većih brodova.

 

  1. MULTI E project: Multiple urban and long distance transport initiative – Electric and CNG

 

Projekt je vrijedan ukupno 13 milijuna eura, a Hrvatska ga je prijavila sa partnerima iz Italije, Slovenije i Slovačke kako bi financirala razvoj čistog transporta koji se temelji na alternativnim gorivima. Projektom se planira ugradnja više standardnih AC / DC punjača za električna vozila, različite napojne snage, kao i nekoliko stanica za punjenje u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Zadru.

  1. Implementacija sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B-OUT funkcijom na DASH-8 i Airbus floti aviona Croatia Airlines

Projekt je vrijedan 750 tisuća eura, a njime će Croatia Airlines financirati nabavku i nužnu implementaciju sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B za Dash Q400 i Airbus flotu aviona.  Cilj je poboljšanje učinkovitosti letenja, sigurnosti, smanjenja zagađenja i optimizacije SESAR projekta.

 

  1. Implementacija SWIM (Y) rješenja i usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom

Projekt vrijedan 592,5 milijuna eura u kojem Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje zajedno sa zračnim kontrolama drugih 25 zemalja članica EU. Projekt je usmjeren na usklađivanje funkcionalnosti zajedničkog COOPANS upravljanja zračnim prometom s Pilot Common Project regulativom.

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *