Input your search keywords and press Enter.

Ivana Marija Vidović glazbom još jednom spojila Sorrento i Dubrovnik

Senzacionalna večer za kultuni most dva čarobna grada

Sjest ću u noći
na Piazzu Tasso
A ti mi sotto voce zapjevaj
Vratila si mi se u Sorrento

… Još uvijek se ne sliježu dojmovi nakon nastupa Ivane Marije Vidović, naše priznate pijanistice, u prekrasnom Sorrentu. Naime, u sklopu Dana Dubrovnika, grad Sorrento, odnedavno pobratimljen s našim biserom, organizirao je sadržajan i bogat program posvećen – Gradu. Naša proslavljena pijanistica nastupila je tako u Bazilici sv. Antonina s Komornim ansamblom Orkestra Friends Ico131, a pod dirigentskom palicom Gianluce J. Greca, izvodeći program ‘Sonidos de España’.

‘Večer u prekrasnoj bazilici Sant’Antonino Abate u Sorrentu za finale druženja dviju delegacija gradova Dubrovnik Sorrento – mog grada Dubrovnika i Sorrenta kojeg već dugi niz godina posjećujem i volim, bila je za mene poput prave predbožićne svečanosti, ekstaze i zajedništva. Uz odličnu palicu dirigenta Gianluca J. Greca i orkestar iz Basilicate mediteranski zvuci koji su u crkvi zazvučali svečano ostat će u mom srcu zauvijek.

Pogotovo mi je draga jer s ovim koncertom pomalo završava 2023. godina koja je važna zbog potpisivanja Povelje među gradovima prijateljima i to je ujedno kao zlatni pir ili okvir jednom od najljepših djela koje sam za čovjekoljubno usnula i uspjela da ga moji sugrađani čelnici grada ali i sorrentinci uokvire. Ta slika živa je uvijek u mom srcu, a povelja nadilazi naše vrijeme i osjećam se vrlo posebno što sam inicirala nešto toliko važno za sva vremena i za svih nas.

Samo ujedinjeni otkucaji srca kakve sam osjetila i one večeri u Bazilici mogu stvoriti istinsku ekstazu i radost. Hvala svima koji su došli na koncert i svima onima koji su doprinijeli na bilo koji način u realizaciji ovog sjajnog jedinstva. Ad maiora semper!’, nakon nastupa, a po povratku u voljeni grad, kratko je komentirala naša proslavljena

pijanistica. Posvetila je i nekoliko stihova ovoj prigodi, a o njenom nastupu kritiku je za Positano News zapisao priznati novinar Luigi Di Rosa:

‘… na inicijativu Općine Sorrento, u prisustvu gradonačelnika, odvjetnika Massima Coppole i vijećnika Paola Pana, održan je koncert ‘Sorrento – Dubrovnik Celebration Concert’ unutar Bazilike sv. Antonina. Pred delegacijom predstavnika Grada Dubrovnika željelo se obnoviti prijateljstvo koje veže ove sestrinske gradove, kako stoji u pjesmi pjesnikinje i pijanistice Ivane Marije Vidović već više od 18 godina. Organizaciju je povjerila S.C.S. Società dei Concerti di Sorrento pod umjetničkim vodstvom mo Scibilie, a program s latinskim duhom naglašava povijest i temperament ovih dva naroda koji žive uz obale Mediterana. Zbog toga je naziv koncerta ‘Sonidos de España’, koji je uključivao izvođenje Rapsodije za simfonijski orkestar Op.66 španjolskog skladatelja Joaquína Turine, te hommageu eklektičnoj i zavodljivoj umjetnosti italo-argentinskog skladatelja Astora Piazzolle, nazvanog “Nonino” u djetinjstvu, koji je prije nego što je završio u Mar del Plati, bio ribar u Traniu. Izvedeni su njegovi radovi: Tres Piezas para piano y orquesta de cámara, Vuelvo al sur, Ave Maria i neizostavni Libertango. Pijanistica i pjesnikinja Ivana Marija Vidović izvodila je uz pratnju Chamber Ensemble Orchestra Friends Ico131 pod ravnanjem M° Gianluca J. Greca. Jučerašnji koncert samo je jedna od mnogih visokokvalitetnih kulturnih inicijativa koje Općina Sorrento namjerava ponuditi svojim građanima i međunarodnim posjetiteljima’, zapisat će među ostalim Di Rosa o još jednom uspjehu naše pijanistice.

 

***Fotografije: Antonino Fattorusso/privatna arhiva Ivana Marija Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)