Input your search keywords and press Enter.

Istekao Vučićev ultimatum, Hrvatska popušta

Do sada je u Hrvatsku ušlo gotovo 30.000 izbjeglica, a većina ih napušta državu preko Mađarske, samo manji dio preko Slovenije. Retorika između Hrvatske i Srbije se zaoštrila.

Srbija ne preusmjerava izbjeglice prema Hrvatskoj, a te tvrdnje Zagreba su zlonamjerne, izjavio je u utorak srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović i naglasio da će MUP biti spreman primijeniti recipročne mjere ako ih vlada usvoji na današnjoj izvanrednoj sjednici u povodu zatvaranje prijelaza Bajakovo za teretni promet.

Ministar  Stefanović naglasio je kako “MUP u potpunosti odbacuje optužbe i zlonamjerne tvrdnje da naša država svjesno preusmjerava izbjeglice prema Hrvatskoj”, ustvrdivši kako se Srbija ni na koji način ne miješa u kretanje izbjeglica niti im ograničava slobodu kretanja.

“Svima je jasno da se na rute kojima prolaze migranti ne može ni na koji način utjecati, jer se ljudi koji bježe od rata u svojim zemljama na sve načine žele domoći Zapadne Europe”, prenijela je agencija Tanjug izjavu srbijanskog ministra policije.

I Stefanović je ponovio ranije pozive srbijanskih dužnosnika Hrvatskoj da omoguće nesmetan protok robe i teretni promet na Bajakovu, ocijenivši da “blokada graničnih prijelaza nanosi ogromnu štetu” gospodarstvu cijele regije i Europe. “Ministarstvo unutarnjih poslova je potpuno spremno realizirati sve odluke vlade Republike Srbije, kao i naloge premijera, u smislu recipročnih mjera prema Hrvatskoj, ukoliko se ne normalizira protok robe i teretni promet”, kazao je Stefanović.

Kako je Hini rečeno u Povjerenstvu za izbjeglice i migracije, nijedno državno tijelo niti organizacija ne određuje rutu migrantima koji u Srbiju ulaze iz pravca Grčke i Makedonije te dijelom Bugarske.

U Crvenom križu kažu kako se “promjena rute mogla očekivati nakon što je prošlog tjedna Mađarska zatvorila prijelaze Horgoš 1 i Horgoš 2” i da je posao ove organizacije da ih opskrbi hranom, vodom i pomogne, poglavito majkama s djecom.

Srbija je danas aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu kako bi dobila materijalnu potporu zbog povećanog priliva izbjeglica i tražitelja azila, priopćio je EU Info centar u Beogradu. Pomoć je zatražena za  krevete, madrace, sredstva za higijenu, vozila, gorivo i hranu.

U Beogradu će tijekom popodneva biti održana i hitna sjednica Ureda za koordinaciju službi sigurnosti. Sjednicu je zakazao premijer Aleksandar Vučić, a povod je migrantska kriza i jednostrana odluka Hrvatske da zatvori granicu za teretni promet iz Srbije, potvrđeno je u srbijanskoj vladi, gdje je u tijeku sjednica na kojoj se očekuju najavljene protumjere u povodu zatvaranja prijelaza Bajakovo.

Službeni Beograd potpuno je zatečen riječima Zorana Milanovića koji je ustvrdio da će otvoriti Bajakovo tek onda kada Srbija počne slati izbjeglice i prema Mađarskoj i Rumunjskoj, a ne samo u Hrvatsku.
– Njihov odgovor spada u zonu sumraka. Što je htio reći: Ajde vi Srbi pošaljite pola izbjeglica na mađarsku granicu Horgoš, samo pola kod nas i mi ćemo vam pustiti kamione. Hej, pa to je službeni odgovor hrvatske vlade. Možete li vi u to vjerovati!? – šokiran je Vučić.

Tijek događaja pratite na Jutarnjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)