Input your search keywords and press Enter.

Ispitivanje potreba stanovnika otoka Mljeta

Stanovnicima otoka Mljeta nedostaju dječji vrtić, veterinarska ambulanta i ljekarna, beauty centar, poljoapoteka i željezarija, muzej otoka Mljeta, radionice, javni bilježnik, kino, popravljaonica. Ispitani stanovnici izrazili su i potrebu za staračkim domom, mesnicom i tržnicom.

Zbog manjka spomenutih sadržaja 94,4 posto ispitanih Mljećana putuje na kopno i to najčešće radi obavljanja kupnje, zdravstvenih usluga, kulturno-umjetničkih događanja i popravka kućanskih aparata.

Osnovnoškolska djeca, pak, smatraju da su Mljetu potrebni kino, teretana, borilački sportovi, javni bazen, nogomet, frizerski salon, škola stranih jezika i dječji (kulturno-zabavni) dom.

Pokazali su to rezultati ankete koju je provela udruga Mljetske koze na uzorku od 103 osobe (72 odrasle osobe i 31 dijete). Anketiranje stanovništva “Pitaj me što želim!” je provedeno uz potporu CERANEO-Centra za razvoj neprofitnih organizacija kao dio projekta “Zaštita vrijednosti i temeljnih prava EU kroz sudjelovanje javnosti i pomoć civilnom društvu u Srednjoj Europi – PROTEUS”, a kojega sufinancira Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) kroz program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) Europske unije.

Najveći dio ispitanih, gotovo 50 posto, život na otoku smatra zadovoljavajućim  i osrednje zadovoljavajućim  dok je uglavnom i apsolutno nezadovoljno 29,1 posto ispitanih. No više od polovice ispitanih Mljećana nezadovoljno je ponudom sadržaja za slobodno vrijeme.

Djeca su zadovoljna društvenim životom na otoku:  zadovoljavajućim ga je ocjenilo 33,3 posto djece, osrednje zadovoljavajućim 23,3 posto, itekako zadovoljavajućim 20 posto.

Da priroda najzelenijeg otoka ispunjava njegove stanovnike pokazao je i podatak da čak 70,8 posto Mljećana najčešće vrijeme provodi šetnjom u prirodi. Slobodno vrijeme, također, koriste za gledanje filmova i  serija, provodeći vrijeme na internetu, čitanjem,  putovanjima, kulinarstvom, na društvenim okupljanjima, u ribolovu, planinarenjem i igrajući i društvene igre.

Mali Mljećani slobodno vrijeme najradije provode na internetu, nogometu, igrajući društvene igre, gledajući filmove i serije te u šetnji prirodom.

Anketa “Pitaj me što želim!” imala je za cilj ustanoviti potrebe otočkog stanovništva, a kako bi se mogli organizirati potrebni sadržaji i poboljšati kvaliteta života stanovnika otoka Mljeta. Stoga je rezultate ispitivanja udruga Mljetske koze uputila je javnim dionicima – Općini Mljet, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, OŠ Mljet i Dubrovačkoj biskupiji – koji mogu utjecati na poboljšanje uvjeta života na otoku Mljetu.

 Mljet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)