Intervju: Ivan Batistić Zure -proizvod treba biti prepoznatljiv, pamtljiv i stvoren sa srcem i dušom

Objavljeno prije 4 mjeseca  -  - 4mjeseca ago 28


Dok većina mladih odlazi u potrazi za poslom van domovine, ima i onih koji ostaju i stvaraju sami svoj posao. Ivan Batistić Zure mladi je diplomirani inženjer agronomije iz Lumbarde koji zajedno sa svojom obitelji vodi Agroturizam i vinariju Zure. O izazovima koje donosi današnje tržište te što je ključ dobrog poslovanja otkrio nam je u intervjuu.

Sve više mladih danas napušta Hrvatsku, a posebno otoke. Kako ste se odlučili ostati na Korčuli?

Opis posla vinogradarstva i vinarstva je takav da moraš biti u vinogradu i u konobi, no za mene to nije nešto što moram nego nešto što želim. Ljubav prema ovom poslu je razlog ostanka na otoku i bavljenje ovim poslom. S jedne strane možete uživati u vinogradu, na svježem zraku u prirodi. S druge strane biti u podrumu prepustiti se raznim idejama i provoditi ih u djelo i stvarati nešto svojim radom je zaista nešto posebno. Kombinacija tih osjećaja je nešto što ne bih osjećao na nekom drugom mjestu.

Tržište više nije samo na lokalnoj razini. Što je sve potrebno kako bih ostali konkurentni na tržištu?

U današnje vrijeme, kada se po mom mišljenju većina stvari industrijalizira, povećava se kvantiteta, dok je kvaliteta takvih proizvoda upitna. U vinarstvu je situacija također slična. Prema tome mišljenja sam da bi trebalo na isti način pristupiti tržištu. Da bi bili konkurentni trebalo bi se proizvoditi također i količinu. No nije problem u toj količini, već u kvaliteti te količine. Ako ne postoje uvjeti za proizvodnju ”kvalitetne” količine, što je u većini slučajeva tako, onda se treba oduprijeti kvalitetom i cijenom proizvoda. Dakle ili imaš količinu i nižu cijenu ili imaš manju količinu, veću kvalitetu i cijenu ali i proizvod koji je prepoznatljiv, pamtljiv i stvoren sa srcem i dušom. Ova druga opcija je u našem slučaju ono čega se držimo.

Kada plasirate proizvod na tržište koliko je važno da ga prati dobra priča, a koliko je važna sama kvaliteta proizvoda?

Mislim da je važnost podjednaka, a posebno s vinima. Naravno dobar proizvod bez priče je bolje od lošeg proizvoda s dobrom pričom. Zato bi trebalo stvoriti balans i imati podjednako dobar proizvod te priču koja stoji iza njega. Moto naše vinarije je upravo ”Vina s pričom”.

Koliko društvene mreže i vidljivost igraju ulogu u vašem poslovanju?

Društvene mreže imaju svoju ulogu u našem poslovanju jer putem njih možemo doprijeti do skupine ljudi koja inače ne bi bila upoznata s nama i našim vinima. To je jedan od načina na koji se možemo lakše promovirati, te obavještavati naše kupce o novostima i inovacijama.

Lumbarda je mjesto s dugom tradicijom. Kako u svojoj proizvodnji pomirujete tradiciju i nove tehnologije?

Mislim da je to jedan od ključnih faktora za uspjeh. Držimo se mišljenja da je spoj tradicije i novih tehnologija, koje nam omogućavaju da se sami proizvod dovede na još veću razinu, jako dobra kombinacija. Tako imamo novi vinograd na melioriranom kršu na kojem je između ostaloga posađen i Grk, autohtona sorta Lumbarde koja ima veliku tradiciju Lumbarde i glavni je brend našeg mjesta. Taj vinograd danas ne bi bio tamo i posađen na takav način da nije bilo moderne tehnologije.

Smatrate li da je lakše ili teže raditi kada ste sam svoj šef?

Sve ima svoje prednosti i mane pa tako i u ovom poslu. Nekad si sretan što si sam svoj šef ali nekad je jako teško. Vinograd, loza i vino ne znaju kad je nedjelja, blagdan i slično. Ako je vrijeme za određene poslove onda se to tada treba odraditi bez obzira na druge okolnosti. Također biti sam svoj šef nosi veliku odgovornost, jer za sve postupke trebate biti odlučni i stajati iza tih postupaka. Bez obzira na sve ipak kad si sam svoj šef i sam krojiš svoju sudbinu.

U ponudi imate nove proizvode. Planirate li još inovacija?

Osim Grka koji je naš glavni proizvod, u ponudi novih vina imamo Pošip, potom Rebellion koji je kupaža pet crnih sorti te Plavac mali imena Advocatus Diaboli koji se suprotstavlja mišljenju da otok ne može imati dobar Plavac mali. Ovu godinu po prvi puta u povijesti izlazi i pjenušac od Grka ”Quinta Essentia” berbe 2015 te prošek ”Elysion” berbe 2016 koji su zbilja nešto posebno i drugačije od bilo čega do sada. Inovacija i ideja imamo, pa tako sljedeće godine izlazi i Grk Sur Lie odležan u 2000 litara hrastovoj bačvi na finim kvascima. Unatoč tome uvijek planiramo još iznenađenja i inovacija.

U kojem smjeru vidite budućnost vinarije?

Iako smo trenutno najveći proizvođači Grka, vidimo se kao mala obiteljska vinarija, puna ideja i inovacija koja će proizvoditi isključivo vina vrhunske kvalitete iza kojih stoji priča, tradicija, nove tehnologije, znanost i struka, te ćemo se i dalje truditi iznenaditi svojim idejama i kreacijama.

Intervjuirala: Petra Poša

28 preporuka
comments icon 0 komentara
0 komentara
1868 pregleda
bookmark icon

Write a comment...

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *