Input your search keywords and press Enter.

Intervju – Alen Roki: Ljubav prema radiju je bila tolika da me nitko nije ni trebao pitati bi li želio voditi radio

Urednik studentskog radija UNIDU Alen Roki otkrio nam je kako je došao do pozicije glavnog urednika, što za njega predstavlja radio i kako je raditi sa studentima.

Kad vas je i što privuklo da postanete dio studentskog UNIDU radija?

Prije svega me privukla ljubav prema radiju. To je medij koji ima neku posebnu toplinu i tko se jednom zagrije teško se može ohladiti od toga. Kao i većinu studenata koji imaju želju pokrenuti nešto svoje na studentskom radiju bilo mi je zanimljivo priključiti se, a kako su to bili sami počeci UNIDU radija mogli smo u osmišljavanju programa dati svu svoju kreativnost.

Vaša angažiranost i ljubav prema radiju dovela vas je na poziciju urednika, je li ta pozicija ponekad zahtjevna?

Ta je angažiranost i prije svega ljubav prema radiju bila toliko velika da me zapravo nitko nije ni trebao pitati bi li želio voditi radio. Na poziciju ne gledam kao nešto zahtjevno jer bi me to samo ograničavalo u radu. Provodim dosta vremena na radiju, ali ne doživiljavam to kao da mi je teško.

Što za vas predstavlja radio i rad na studentskom radiju?

Prije svega druženje i to s ljudima koji vole isto što i ja. Svatko na svoj način, ali uz istu želju – da ostvarimo nešto što se može svidjeti slušateljima, uz to da se nešto novo nauči i naravno, zabavi. Svake godine s novim ljudima i uvijek u kontaktu s onima koji su nekada studentske dane provodili na radiju.

Kako je raditi sa studentima i mogu li se uočiti neke bitne promjene u radu s mladim ljudima u zadnjih 5 godina?

Najljepše je biti student, a nakon toga raditi sa studentima, i to sve naravno, najbolje na radiju. Generacije se izmjenjuju, mišljenja oko glazbe pogotovo, ali ono što se ne mijenja je da većina shvaća kako radio zvuči. To se ne mijenja jer je studentski radio povezan s nastavom. On doprinosi da se ne bi učila samo teorija, a nastava doprinosi u odgovornosti studenata.

Studentski radio UNIDU omiljeno je mjesto svih studenata na kojem je uvijek vesela atmosfera, što je ono što ga čini posebnim?

Sloboda. To su prvi susreti s radijom i želja da se odmah sve nauči. Studenti lako pronađu ono što ih najviše zanima, od glazbe do informative i montaže. Potrebno im je malo vremena da otkriju što im je draže i onda kreću i taj svijet. Tu slobodu zapravo ne doživljavaju dok su na studentskom radiju, ali kasnije shvate što ona znači studentima u samim počecima rada u ovom mediju.

Četvrtak navečer rezerviran je za redakciju, koje su teme o kojima razgovarate sa studentima i kakve im smjernice nastojite dati?

To je dan kada se, barem nekada, u Dubrovniku više izlazilo vani. Zbog toga je prije te večeri potrebno dogovoriti što bi sve trebalo raditi idući tjedan jer što je vikend bliže teže ćemo se dogovoriti oko rasporeda. Studentima treba dati da budu svoji, a da se to na radiju dobro uklopi u program, što baš i nije jednostavno. Ali, zapravo ta raznolikost čini naš program zanimljivijim.

U studiju UNIDU radija, češće vas se može vidjeti za tonskim pultom dok su studenti glavni pred mikrofonom. Je li biti tonski realizator možda ipak malo teži posao pa ga svi izbjegavaju i drže se mikrofona?

Ne bih rekao da je realizacija programa teža, ali je malo teže nekoga nagovoriti da to pokuša raditi. Iako, kad netko od studenata proba taj dio posla, teško se od njega odvaja. Teže je znati dobro napisati radijske vijesti. Nevjerojatno je kako se neka vijest može jednostavije napisati za radio, a da opet slušateljima bude sve jasno. Studenti danas trebaju težiti tome da nauče svaki dio posla na radiju, a takav način rada više nije budućnost nego sadašnjost.

Magistar ste javnih medija i evo već dugi niz godina radite na studentskom radiju, ali i na Radio Dubrovniku. Ima li radio budućnost i na čemu se treba najviše raditi kako bi radio bio slušan?

Naravno da radio ima budućnost, ali ne može biti samo na frekvenciji. Radio jako dobro koristi Internet i tako postaje još više slušan, samo na drukčiji način. Sadržaji su dostupniji nego prije i ljudi se sada više mogu prilagoditi radiju. On će i dalje biti najbrži medij, a glazba će mu uvijek biti glavni pokretač.

Kakva je po vama situacija po pitanju neprofitnih medija, obzirom da i sam UNIDU radio jest neprofitni medij?

Takvih je medija jako malo, a pravi njihov se pravi značaj tek razvija. Budućnost je u community radijima, odnosno radija zajednice. Trebamo više radija koji bi bili ograničeni na određenu skupinu, kao što su mladi, jer tako ne bi padali pod utjecaje na koje nisu imuni masovni mediji.

UNIDU radio krajem 2017. godine proslavit će svoj deseti rođendan, pa će nakon toga usljediti i Hear Me seminar studentskih radija iz Hrvatske i susjednih zemalja. Pripremate li već neki program i naravno proslavu rođendana radija?

Ne pripremamo već, ali uskoro ćemo imati dosta posla oko toga. Neke su ideje već na sastancima, a imamo cijelo ljeto za osmišljavanje. To će biti već treći put da organiziramo Hear me – najviše puta od svih studentskih radija i na to smo ponosni. Uz to, slavit ćemo s kolegama iz susjednih zemalja 10 godina postojanja. Sve to povezano bit će dovoljno razloga za dobru festu u gradu. Svi ostali detalji neka zasad ostanu iznenađenje za naše slušatelje.

Intervjuirala: Nika Vlahinić

Fotografija: Zlatan Avdić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *