Input your search keywords and press Enter.

Inovacije kroz nove genomske tehnike ili čisti GMO u poljoprivredi

U okviru 22. Mediteranskog sajma zdrave hrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva 14. ožujka u Dubrovniku, Hrvatska gospodarska komora – ŽK Dubrovnik održala je Konferenciju za medije na temu: “Prijedlog Uredbe o biljkama dobivenima određenim novim genomskim tehnikama”.

Riječ je o Uredbi koju je Europski Parlament na svom zasjedanju 7. veljače 2024. usvojio i sad slijedi usvajanje Uredbe od strane Vijeća ministara država članica. Kako se moglo čuti na Konferenciji podržavanje ove Uredbe koja prihvaća unos novih genomskih tehnika za zelenu tranziciju poljoprivrede u Europi nije ništa drugo do prihvaćanje proizvodnje GMO hrane i bilja. Istaknuto je kako su ciljevi Europske komisije ovim pristupom omogućiti inovacije za razvoj biljaka otpornijih na parazite te da nove genomske tehnike mogu poboljšati sigurnost hrane i učiniti ju održivijom u korist potrošača, uz manju potrošnju pesticida i gnojiva.

 

Međutim, sudionici Konferencije su istaknuli kako je još uvijek kod ove Uredbe jako puno nepoznanica, kao što je pitanje pravne odgovornosti, odnosno naknade štete u slučaju neželjenog širenja NGT bilja na ostale poljoprivredne površine, sustav patentnih zaštita. Također, Uredba ne predlaže jasan plan o upravljanju koegzistencijom između proizvodnje NGT bilja (bilja uzgojenog novim genomskim tehnikama) u odnosu na konvencionalni i ekološki uzgoj, pa dugoročne posljedice nije moguće procijeniti, što nije dobro. Hrvatska sa svojim partnerima iz Alpe-Adria-Dunav inicijative treba aktivno sudjelovati u pronalasku modela Uredbe koji bi omogućio što manje štete te lakši model prilagodbe hrvatskih poljoprivrednika.

 

Ekološki uzgajivači postavljaju pitanje kako će ove vrste bilja utjecati na zemlju, hranu, ljude, ali i na konkurentnost konvencionalne proizvodnje. Istaknuti su podatci da je Hrvatska na 73% prosjeka razvijenosti Europske unije, dok je konkurentnost poljoprivredne proizvodnje samo na 37% prosjeka EU. Stoga su stručnjaci složni kako Hrvatska ima limitiran resurs za proizvodnju, kao i razinu konkurentnosti te se treba fokusirati na primjenu znanja, novih tehnologija u proizvodnji s naglaskom na ekološku proizvodnju te veći udio prerade hrvatskih proizvoda dodane vrijednosti.

U svjetlu ovih promjena zakonskih okvira hrvatski poljoprivrednici će morati iskazati visoku razinu prilagodljivosti ukoliko žele ostati konkurentni u borbi s velikim multinacionalnim kompanijama te uvoznim proizvodima iz trećih zemalja.

Sudionici Konferencije su bili: doc. dr. sc. Josip Haramija, predsjednik Hrvatskog agronomskog društva, dr.sc. Renata Hanzer, rukovoditeljica Odjela za biotehnološke analize, mikotoksine i rezidue pesticida Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore te potpredsjednik Vijeća poljoprivrednih udruženja Europske unije (COPA) i Domagoj Živković, mladi nagrađivani maslinar vlasnik OPG-a Laurenta. Moderatorica je bila predsjednica Županijske komore Dubrovnik, Nikolina Trojić.

hrv gospodarska komora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)