Input your search keywords and press Enter.

In memoriam Stella Letunić

Dugogodišnja članica grupe “Zavazda Konavle“ preminula je u svome domu u Kaliforniji u 72. godini života. Dugo godina predavala je španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i Sierra Collegeu. Bila je aktivna članica Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu i lanica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza

Stela Baljević Letunić, dugogodišnja članica grupe “Zavazda Konavle“ preminula je u svome domu u Kaliforniji 6. veljače u 72. godini života, za vrijeme završetka 1050. Feste Svetoga Vlaha u Dubrovniku. Njen posljednji e-mail, koji je u životu poslala, bio je čestitka za Festu sv. Vlaha. Jako tužno, ali i simbolično.
Pred Božić 1970. je s mužem Matom iz Dubrovnika otputovala prema Južnoj Americi. Najprije su s obitelji, naravno, proveli božićne i novogodišnje blagdane u New Havenu, CT, SAD. Četiri su godine živjeli u Kolumbiji i još dvije i pol u Ekvadoru prije doseljenja Stellinu bratu Perici u Connecticut, gdje su proveli sljedećih 8 godina.
Stella je u Connecticutu nekoliko godina radila u turizmu i tako upoznala Karibe i na brzinu postala specijalist za American Airlines SABRE kompjuterski sistem za automatsku obradu rezervacija letova, hotela, rent-a-cara i drugog. Tu im se rodio sin Matthew i kći Mariana. To su nam svima bile možda najsretnije godine, jer smo bili blizu i svaki vikend. Bili su tu i česti ljetni putovi u Grad, a mali Matthew je u prvoj godini života cak tri puta letio preko Atlantika. Matin posao kasnije ih je odveo u Kaliforniju i Granite Bay, grad nedaleko Sacramenta, gdje su ostali. Iako 5000 km daleko, cesto su posjećivali obitelj, pogotovo za blagdane.
Stella i Mato bili su aktivni članovi Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu. Mato je jedno vrijeme bio član Uprave Kluba i sudjelovao u planiranju i gradnji nove, velike i moderne zgrade Kluba s lijepim parkom okolo, a Stella je sudjelovala u raznim humanitarnim akcijama Kluba i bila članica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza, drugog vikenda u lipnju.
Stella i njen brat bili su i na nekoliko zanimljivih zajedničkih putovanja : Španjolska, Francuska, Njemačka i Austrija. Na putovanju u Čileu po prvi put su sreli i upoznali rođake s majčine strane. Otada su se s nekima vidjeli i ovdje u Gradu. Stella je u Kaliforniji dugo godina predavala španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i Sierra Collegeu. Njen brat se nada da će je uskoro moći dovesti doma, da počiva među svojima u ljubljenome Gradu.
Počivala u miru Božjem!

Evo i teksta njezine čestitke:

Postovani biskupe msgr. Roko Glasnovicu, gradonacelnice gosp. Mato Frankovicu, zupnice crkve sv. Vlaha u Stonu don Bernardo Plese i gospodjo Maja Mozara,

Puno Vam hvala sto mislite na nas u daljini i na Vasim cestitkama i blagoslovima.
Srdacno cestitamo Vama, rektoru crkve sv.Vlaha don Hrvoju Katusicu, te svim gradjanima nasega Grada i Stona, te cijele Dubrovacke Zupanije ovogodisnju 1050. Festu nasega Parca svetog Vlaha kao i Dan Grada Dubrovnika!

“Po zagovoru sv. Vlaha, oslobodio nas Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!“

ZIVIO SVETI VLAHO!

S postovanjem,

Stella i Mato Letunic sa obitelji
Granite Bay, California
USA

**** https://matis.hr/vijesti/u-kaliforniji-preminula-stella-baljevic-letunic/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.