Input your search keywords and press Enter.

Idila za početak festivalskih koncerata u Dvoru

Nordijski komorni orkestar nastupio je uz kornista Radovana Vlatkovića sinoć, 19. srpnja na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama, otvorivši tako festivalsku sezonu koncertiranja u Kneževu dvoru.

Atrijem Dvora pronijela se Idila Blagoja Berse, Persuasion švedske suvremene skladateljice Britte Byström, Koncert za orkestar i rog br. 1 Richarda Straussa te Haffner simfonija i Marš u D-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Tijekom 25 godina postojanja, Nordijski komorni orkestar ponajviše je promovirao suvremenu švedsku glazbu i aktivno surađivao s mladim skladateljima kao što je Britta Byström. Njezina kompozicija koju je čula publika sinoć u Dvoru nosi naslov preuzet od romana Jane Austen Pod tuđim utjecajem, a odnosi se na nastojanja dirigenta da uvjeri orkestar u svoje namjere kao „prosac kojega odmjerava sitničava obitelj“. Skladba započinje pomalo neodređeno i dvosmisleno, no ubrzo postaje sve samouvjerenija i jasna, iako se sama glazba usporava. Meditativni dijelovi uskoro uzmiču propulzivnim ritmovima, od kojih su neki na trenutke izuzetno kompleksni. Radovan Vlatković jedan je od najuvaženijih svjetskih umjetnika i majstor svog instrumenta, što festivalskoj publici redovito pokazuje na svojim čestim nastupima na Igrama, a tako je bilo i sinoć kad je izveo Koncert za orkestar i rog br. 1 u Es-duru Richarda Straussa, koji je i sam bio virtuozni kornist i veliki zaljubljenik u ovaj instrument. Orkestrom je u prvom dijelu programa dirigirao Mladen Tarbuk.

Sljedeći će u okviru glazbenog programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara u Dvoru nastupiti Ansambl Bečke filharmonije u četvrtak, 21. srpnja s početkom u 21:30 sati. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe jedan sat prije početka. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *