Input your search keywords and press Enter.

HRVATSKI SLIKAR STJEPKO MAMIĆ NA SALONU DES ARTISTES FRANCAIS U PARIZU!

MREŽA DUBROVAČKOG KAPETANA OSVOJILA ŽIRI POVIJESNOG SALONA FRANCUSKIH UMJETNIKA

VELIKI USPJEH HRVATSKOG SLIKARA STJEPKA MAMIĆA u PARIZU: žiri najvažnijeg udruženja francuskih umjetnika potvrdio odabir njegove slike za 231. izdanje čuvenog pariškog Salona.

Hrvatski  slikar Stjepko Mamić uspio je slikom „Net Magna “ očarati žiri Udruženja francuskih umjetnika. Tako je dobio priliku izlagati na četiri najvažnija povijesna pariška salona umjetnosti. Teniskim žargonom mogli bi reći kako je kapetan Mamić osvojio Grand Slam četiri  najvažnija povijesna pariška salona umjetnosti. Jer nakon uspješnih izlaganja na pariškom Salonu des Artistes Independants, Salon du Dessin et de la Peinture a l’aeu i Salon d’ Automne, sada je njegova slika odabirom najstrožih žirija odabrana za najstariji i najprestižniji  povijesni Salon des Artistes Francais. Motiv slike „Net Magna“ u miješanoj  tehnici na lanenom platnu dimenzija 200×150 cm je već u svijetu prepoznatljiv Stjepkov prikaz ribarske mreže iz dubine našeg mora koja dočarava pogled odozdo na barku sa svjetlošću noćnog ferala. Motiv  kojeg kapetan Stjepko vjerno dočarava i kao strastveni ronilac koji roni diljem planeta kojeg je oplovio sedam puta tijekom trideset godina navigacije kao pomorski kapetan. Zadnjih 15 godina njegove slike putuju po svijetu kao najbolji ambasadori kulture i umjetnosti.

Sama činjenica o povijesti pariškog salona francuskih umjetnika koja datira od doba francuskog kralja Louisa XIV i Colberta ukazuje kakav uspjeh je biti dijelom tog čarobnog svijeta elitne umjetnosti protkane poviješću, od davne  1663.  godine i prvih Salona do danas.

Uspjeh je tim veći i značajniji jer je uz Net Magnu već jedna Mamićeva slika odabrana za ovogodišnji  pariški Art Capital 2021. Riječ je o kolorističnoj slici također velikih dimenzija „Corals reef“ , 200 x 150 cm koja je  odabrana za drugi  po starosti i značaju najvažniji povijesni pariški salon Salon des Artistes Independants  čiji je Stjepko punopravni član.

Nakon uspješne izložbe pod staklenim svodom čuvene pariške Grand Palais u veljači 2020. godine  na Art Capital kada je izložio 4 slike velikih dimenzija na  prestižnoj poziciji  A1 Salona des Artistes Independants,  Mamićeva slika „Net Magna“ je bila izabrana  i od strane žirija pariškog Salon d’Automne ( Jesenjeg salona) u listopadu 2020.god. koji je  zbog epidemioloških mjera  odgođen ali je izdan katalog sa odabranim djelima  umjetnika među kojima je i Mreža dubrovačkog kapetana. Iz istog razloga  odgođen je i ovogodišnji  Art Capital koji se trebao održati  u veljači 2021. god.

Stjepko Mamić je odabran za predstavnika  Hrvatske  na  Azijskom  Bienalu koje će se održati u Daki u ožujku 2021. god. u organizaciji Ministarstva kulture i Akademije umjetnosti Bangladeša, pod pokroviteljstvom UNESCO a  gdje će izložiti sliku “Asgardian fish”.

Stjepko je bio aktivni učesnik i na humanitarnoj izložbi  MEADOWS MASK ART (dizajn  zaštitih maski) u organizaciji UNESCO a i  Mediterranean Endeavors Advancing Development of Widespread Sustainability),  MOFAA (Meadows Olympian Fine Art Artists) i MIFAA (Meadows International Fine Art Artists) u svibnju 2020. Cjelokupan prihod od prodaje maski sa prepoznatljivim motivom Stjepkovih ribica je otišao za pomoć unesrećenima u eksploziju u Beirutu.

Unatoč svjetskoj pandemiji zbog Covida 19 dubrovački umjetnik kapetan Stjepko Mamić  je  bio aktivan na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Iako je u protekloj 2020. godini odgođena i izložba Olimpijskog udruženja slikara koja se trebala održati tijekom Olimpijskih igara u Tokyu na  kojoj je Stjepko trebao izlagati, dubrovački slikar  imao je  bogatu umjetničku i izložbenu aktivnost.  Osvojio je četvrto od ukupno šest nagrađenih mjesta mjesto na  American Art Awards 2020  sa slikom „Big Net Dubrovnik’s Edition “, miješana tehnika na lanenom platnu,  200×150 cm, u kategoriji  BEST FANTASY LANDSCAPE PAINTERS. Tako se Hrvatska zahvaljujući Stjepku našla na pobjedničkom postolju uz Rusiju, USA, Kanadu i Kinu od ukupno 66 zemalja čiji umjetnici su se natjecali. Stjepko Mamić je  već treću godinu za redom među najboljim umjetnicima iz cijelog svijeta  čija su djela ocjenjivali članovi žirija kuratori iz 25 američkih galerija i muzeja.

https://thombierd.medium.com/2020s-best-fantasy-landscape-painters-named-by-25-galleries-c96863d1434e

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00qGB5-apGaQ3sDb8vEK35gTjQI_g:1610239718740&source=univ&tbm=isch&q=MEADOWS+MASK+ART&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwiN3sCzkpDuAhVCxYUKHT80CEUQjJkEegQIBBAB&biw=1920&bih=978#imgrc=Rx8zNue3Jiq0tM

 

  1. – francuski kralj LOUIS XIV i COLBERT, u želji da utjecaj i slavu Francuske prošire na umjetnost, proglasili su Kraljevsku akademiju jedinim pravim predstavnikom slikarstva u Francuskoj i odlučili kako  će se svake godine održati izložba umjetničkih djela njegovih članovi.  Tako  je 1667. godine organizirana prva izložba  Kraljevske akademije u Louvru  koje će se kasnije nazvati  salonima “Le Salon”. To je podrazumijevalo izlaganje najboljih djela. Održala  se u prostorijama Akademije kao  prva izložba umjetnosti u Francuskoj otvorena za javnost. Naziv „Sallon“  uveden je  1725. godine kada je održan u „Sallon carré du Louvre“. Zbog promjene francuskog pravopisa  naziv je iz “Sallon” promijenjen  u “Salon”.  Uz termin svečanog  prvog  otvaranja salona „rođen“ je i danas uvriježeni termin vernissage  na  Salonu 1842. Riječ  Vernissage zapravo označava širenja sloja laka na platnu pa se ta riječ uporabljava od tada  za prijem koji se uglavnom održava dan prije otvorenja Salona za publiku a  ​​čija je svrha  je bila okupiti zajedno sa umjetnicima autoritete i kritičare. Ovaj  dan vernissagea je  bio toliko važan u životu umjetnika da su i  ujutro na dan inauguracije  smjeli staviti završni sloj laka na njihova djela.

U sjajnoj povijesti  Salona des Aristes Francais ističu se imena umjetnika koja su obilježila posljednja stoljeća: Delacroix, Ingres, Manet, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Picabia i brojni drugi koji su bili  njegovi članovi. Od  1881. do danas djeluje pod imenom Société des Artistes Français.  Od 1901. godine i velike svjetske izložbe  svake se godine, osim nekoliko prekida zbog ratova ili građevinskih radova, Salon održava u Parizu u Grand Palais na Champs-Elysées. Danas Društvo francuskih umjetnika ima nekoliko stotina članova, kojima se svake godine u vrijeme predstave priključi nekoliko stotina izlagača. Umjetnici: slikari, kipari, arhitekti, graveri, glasoviti ili diskretni, sudjelovali su u njegovoj organizaciji i počastili njegove zidove. Naša arhiva svjedoči o svim tim imenima koja obilježavaju povijest Salona do danas. Salon, kojem su se divili ili ga kritizirali, ali bez obzira na to poštovali u inozemstvu, bio je i još uvijek prisutan u francuskom umjetničkom životu. Pod prestižnim staklenim krovom GRAND PALAIS de Paris, Société des ARTISTES FRANÇAIS, otvoren je za sve: francuske i strane umjetnike. Svake godine predstavi se oko 650 međunarodnih umjetnika, koje potvrđuje  redovito obnovljeni žiri koji ih odabire i dijeli medalje i privatne nagrade. Svi umjetnici izlažu svoja djela izravno javnosti, bez posrednika, izvan komercijalnih krugova.

https://www.artistes-francais.com/

Historique – Le Salon des Artistes Français (artistes-francais.com)

Dr.Sc. Dražana Martinović Mamić

www.stjepkomamic.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.