Input your search keywords and press Enter.

Stoljetna tradicija u prirodnim kremama iz Dubrovnika

Lijepe Dubrovkinje odavno su ih koristile, a danas čuveni kozmetički preparati koji nastaju u jednoj od najstarijih ljekarni u Europi putuju i do dalekog Japana. Spomenuta ljekarna, koja se nalazi u sklopu franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku, otvorena je još u davnom 13. stoljeću.

Ova ljekarna jedna je od rijetkih na svijetu koja neprekidno djeluje još od svog osnutka i posjeduje dragocjene knjige iz farmakologije i medicine te oko 2000 recepata, od kojih je samo manji dio izložen u samostanskom muzeju. Sačuvano je mnoštvo ljekarničkih predmeta iz 15. i 16. st., različitih preša, mužara i uređaja za destilaciju vode iz 14. st., vage, mjerice… Današnje je prostorije ljekarne početkom 20. st. o vlastitom trošku uredio i opremio novim namještajem ljubitelj dubrovačkih starina i dobročinitelj Ignacije Amerling, a kozmetički preparati od prirodnih sastojaka samo su dio bogate tradicije i povijesti čuvene dubrovačke ljekarne. Rade se ručno na tragu izvornih samostanskih receptura pronađenih u samostanu prije 200 godina.

Najprije se koristila kao samostanska ljekarna za potrebe redovnika, no kasnije je otvorena za širu javnost. Kada je Dubrovnik, padom Republike, ušao u sastav Austrougarske monarhije, po važećim austrijskim zakonima ljekarnu je smio voditi samo diplomirani ljekarnik. Dok novi ljekarnik nije završio taj studij, sâm je car Franjo Josip I. na molbu uprave samostana, dopustio daljnji rad ljekarne.

Ljekarnu su, kao zdravstvenu ustanovu, državne vlasti oduzele fratrima 1947., pa sad djeluje u sklopu ‘Dubrovačkih ljekarni’. Razlika između novih i starih ljekarni je i u tome što nove najvećim dijelom prodaju gotove tvorničke lijekove, a stare su bile poput malih ‘tvornica’ lijekova, pravljenih od prirodnih tvari. Upravo u tome leži povijesni značaj i specifičnost ove ljekarne.

Opojni mirisi ružinih latica, naranči i lavande protežu se kroz cijeli atrij dubrovačkog franjevačkog samostana i već time posjetiteljima otkrivaju kako u laboratoriju ljekarne na početku Straduna nastaju vrlo posebni kozmetički preparati. Ovu kozmetiku posebno obožavaju japanski turisti. Gotovo ih se uvijek može vidjeti kako kupuju u ljekarni, a najviše vole kreme za ruke od ružinih latica, naranče i lavande. Razlog zašto Japanci toliko vole i kupuju ove kreme krije se u tome što je u japanskom Vogueu i Le Figaru objavljen članak o prirodnim kremama iz Male braće i od tada Japanci koji posjećuju Dubrovnik, obavezno svrate i u ovu srednjovjekovnu ljekarnu. No, naravno jako cijene i prirodnu kozmetiku.

Kreme i losioni za lice od ružinih latica, lavande, ružmarina, naranče, kreme za ruke ili mast za usne na bazi voska i vanilije, izrađuju se u malom laboratoriju na suvremen način, ali po starim receptima. Procedura uključuje pravljenje krema u velikim bijelim keramičkim posudama starim nekoliko stotina godina, pronađenih u klaustru samostana Male braće u kojima se smjesa za kreme miješa keramičkim bâtom. Sve kreme u bazi imaju masnu podlogu, bez dodatnih obrada u smislu tehnoloških, modernih postupaka, te nastaju bez konzervansa, aditiva i boja.

“Ljekarna je imala svoju evoluciju. Radnje u izradi kozmetičkih preparata nisu iste kao otprije nekoliko stotina godina, prilagođene su sadašnjem vremenu, a jedna od specifičnosti ove ljekarne je upravo dermokozmetika. I druge hrvatske ljekarne također same izrađuju prirodnu kozmetiku, no za ljekarnu Male braće ipak je specifično što su naše recepture na tragu stoljetne tradicije i dio jedne šire priče koja seže u povijest”, otkrivaju nam u ljekarni.
Svatko tko njeguje svoju kožu ovim proizvodima, na neki je način povezan sa poviješću samostana i ljekarne te jednog od najljepših gradova na svijetu.

O povijesnom kontekstu kozmetike govori i sama ambalaža s retro prizvukom, na kojoj piše godina osnutka ljekarne – 1317. godina. Taj povijesni kontekst privlači birane turiste koji cijene kvalitetne proizvode. Očuvanju ove lijepe tradicije uvelike su doprinijeli i vrijedni farmaceuti u ljekarni, prijašnji i sadašnji, koji već stotinama godina čuvaju umijeće izrade tih krema te daju svoj doprinos očuvanju ove posebne dubrovačke tradicije.

Tekst: Renata Debelja
Izvor: www.buro247.hr