Input your search keywords and press Enter.

Hrvati iz Gornje Austrije kod biskupa

Skupina od 120 Hrvata iz pokrajine Gornje Austrije, iz gradova Linza i Welsa, u sklopu svog dvodnevnog posjeta Dubrovniku susrela se u petak, 15. svibnja u Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem.
Kazali su da im je izuzetna čast što se na svom putovanju mogu susresti i s biskupom, te su se u nastavku razgovora, uz ostalo, zanimali za duhovna zvanja u biskupiji i odlazak mladih ljudi iz Hrvatske, odnosno iz dubrovačkog kraja. Biskup im je kazao kako postoji kriza mnogih zvanja, pa i redovničkih i svećeničkih te da treba pomoći mladim ljudima da otkriju i odgovore na ono što Bog od njih hoće. Naveo im je i podatak o smanjenju broja Hrvata u budućnosti te im objasnio da često mladi koji odlaze studirati izvan Dubrovnika kasnije se, zbog raznih razloga, ne vraćaju u Grad. Govoreći o vjeri posvijestio im je važnost življenja vjere u njihovom svakodnevnom životu.
Kako je svećenik Dubrovačke biskupije don Marinko Šljivić boravio ranije u Linzu, zahvalili su biskupu što im ga je bio poslao, te pozvali i biskupa da ih posjeti. Izmijenili su prigodne darove i za uspomenu napravili fotografije.
Dan ranije, na blagdan Uzašašća, vjernici iz Austrije su sudjelovali na misi u dubrovačkoj katedrali koju je također predvodio biskup Uzinić.
Organizator ovog putovanja je Udruga Hrvatski dom iz Linza, a voditelji puta su Miroslav Jakić i Siniša Ćavar. Većina onih koji su došli su Hrvati iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske koji žive u Gornjoj Austriji gdje preko udruge nastoje sačuvati svoju kulturu, jezik i običaje te to prenijeti na njihovu djecu. Posebice njeguju folklor, imaju i tamburašku sekciju. Za djecu postoji hrvatska škola u sklopu koje djeluje zbor i glazbene sekcije.
Hrvati iz Austrije obišli su također kulturno-povijesne znamenitosti Dubrovnika. Susreli su se i s Majom Mozara, predsjednicom dubrovačke Matice iseljenika, Dubravkom Sarić, bivšom ravnateljicom Linđa i Brankom Martinović Vuković, predsjednicom Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku.
Tijekom posljednjih godina FA „Linđo“ i Dubrovački simfonijski orkestar boravili su u Gornjoj Austriji gdje su imali i nastupe, a u sjećanju im je i danas ostao topli prijam na koji su naišli.
Oduševljeni boravkom u Dubrovniku i nakon današnjeg posjeta Cavtatu skupina Hrvata iz Gornje Austrije sutra će otići u Međugorje i onda se vraćaju doma.
S ovom skupinom Hrvata iz Gornje Austrije dogovoreno je da sljedeće godine njihova folklorna skupina koja pleše i hrvatske i austrijske plesove nastupi ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije