Input your search keywords and press Enter.

Hrvatski barokni ansamblnastupio je pod ravnanjem dirigenta Hervéa Niqueta u atriju Kneževa dvora u srijedu, 14. kolovoza izvodeći skladbe Georga Friedricha Händela i Georga Philippa Telemanna. Solisti na koncertu bili su orguljaš i čembalist Pavao Mašić, violinistica Laura Vadjon, ujedno i ravnateljica ansambla, te trubač Krešimir Fabijanić.

Ljubitelji barokne glazbe sinoć su u atriju Kneževa dvora uživali u vrhunskim izvedbama Händelovog Concerta grossa u d-molu iKoncerta za orgulje i orkestar u g-molu i F-duru teTelemannovog Koncerta za violinu i trubu u D-duru i SuiteHamburška plima i oseka u C-duru. Povjetarac koji je ugodno rashladio festivalsku publiku, iznenadio je glazbenike pa je pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini pridržavao note tijekom treće glazbene točke, a simpatičan potez publika je nagradila velikim pljeskom. Ipak, vjetar nije ozbiljnije smetao pa je festivalska publika opušteno i koncentrirano uživala u dvosatnom koncertu koji je ispratila velikim aplauzom, a glazbenici su odsvirali i dodatak.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim  replikama. Dobitnici su brojnih nagrada, a među njima i nagrade Orlando 2014. godine. Zbog zanimljivih, stručnih, stilski čistih i virtuoznih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. Ostvarujusuradnje s ponajboljim svjetskim umjetnicima iz područja rane glazbe, a jedan od njih upravo je i dirigent Hervé Niquet.Zahvaljujući temeljitoj naobrazbi koja obuhvaća čembalo, orgulje, glasovir, pjevanje, skladanje te zborsko i orkestralno dirigiranje,Niquet glazbi pristupa poput istinskog istraživača, vraćajući se njenom originalnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalan i rutinski pristup. Osnivač je ansambla Le concert spirituel koji danas slovi kao jedan od najutjecajnijih ansambala u području interpretacije barokne glazbe, a festivalska ga je publika imala priliku slušati u Dvoru 2014. godine.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja,  a  ne gostovanja, mjesto  susreta, ideja  i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik,   Dubrovačko-neretvanska županija  te   brojni  sponzori   i   donatori: Mastercard, HEP, Tele2, OTP banka, Tekstilpromet, Coca-Cola, ALH, Ford, Kraš, Caboga Stiftung, Hrvatska turistička zajednica, TZ grada Dubrovnika  i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

 

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *