Input your search keywords and press Enter.

HPD Sniježnica je povodom Dana žena 2015 ponovno uspješno organizirala izlet tj uspon na najviši vrh naše županije, na vrh Sv Ilija (1234 m) na planini Sniježnici. Sudjelovalo je duplo više žena nego prošle godine, službeno čak 216. Sveukupno je sudjelovalo oko 260 sudionika.
Protekli dani pred sam uspon su obilježeni raznim vremenskim delumbijama, kišama i orkanskim burama. Dan prije uspona na Sniježnici su temperature bile ispod nule a udari vjetra strahoviti. Međutim nedjeljno jutro je osvanulo divno i krasno. Malo u sjeni lokalnih izbora sunčana i mirna nedjelja bila je idealna za planinarenje.
Naši prijatelji pingvini su ranim jutrom zauzeli svoje strateške pozicije na lokalnoj cesti da usmjere sve sudionike na pravi put prema mjestu okupljanja. Svojom pojavom bili su pravo iznenađenje za oči pospanih vozačica i vozača. I tako dok je većina spavala kolone automobila krenule su prema samozatajnoj Kuni Konavoskoj. Članovi HPD Mareta iz Vele Luke morali su se probuditi oko 3.30 ujutro da stignu navrijeme u Kunu. Svaka im čast na tome  Uz „domaće“ na usponu je bilo i nekoliko stranaca, npr usponu se pridružio i jedan izletnik iz dalekog Colorada. Došao u posjet prijateljima pa završio na Sniježnici. Tko zna možda sljedeće godine dođe opet.
Na mjestu okupljanja sve prisutne je pozdravila naša predsjednica Nina i vodiči HPD Sniježnice. Slijedilo je pregrupiranje i pokret velike grupe po maloj uskoj stazici duž planine. Uz poneku visibabu uz stazu naišlo se i na nanose snijega i leda. Neki su napravili i mini snjegoviće a neki su se i grudali, dok su neki jednostavno samo hvatali zraka nenavikli na planinarenje.
Na vrhu nakon popisivanja sudionica slijedilo je čestitanje, ljepljenje prigodne naljepnice a zatim i grupno slikavanje. To je bilo poprilično zabavno jer jednostavno toliki broj žena nije mogao stati uz malu kapelicu na vrhu. Čak su i profesionalni fotografi imali malih poteškoća kako svojim objektivima uhvatiti toliki broj žena. S jedne strane provalija a sa druge strane 216 žena! Neuobičajen doživljaj i osjećaj. Uz fotkanje snimljen je i kratki video uspona. Uz fotosession na vrhu se i po prvi put službeno promovirala i zastava sa novim grbom HPD Sniježnice a bilo je tu i šalova, bedževa, naljepnica i majica društva.
Dok su se žene zabavljale fotkanjem članovi HPD Sniježnice i GSS-a su u podnožju na livadi pripremali mali planinarski domjenak tj „gradeling“. Treba toliko žena i nahranit pri povratku. To je bio mali poklon HPD Sniježnice svim sudionicima uspona. Naši super gradela-manovi u zelenkastim pregačama sa gradelama u rukama spremno su dočekali toliki broj gladnih žena. Uz gradele razmijenila su se iskustva sa uspona a poneko se malo i ispružio na mekanoj travi. Ukratko jedan jako lijepi i ugodni zimski dan proveden u prirodnom mediteranskom okruženju.
Naš trud oko organizacije i trud svih sudionica i sudionika bio je nagrađen i lijepim vremenom. Veliko hvala svima koji su nas podržali i sudjelovali. Hvala lokalnim medijima koji su popratili i najavljivali događaj, članovima HPD Sniježnica, Gorskoj službi spašavanja koja se brinula o sigurnosti svih sudionika, hvala i našim „pingvinima“ iz uduge Nazbilj  kao i Turističkoj zajednici Konavala koja je podržala cijelu manifestaciju. Hvala svima! Svakako „Nema nas đe ne dođemo“ HPD Sniježnica! Vidimo se i dogodine 2016!

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr