Input your search keywords and press Enter.

HPD Sniježnica & Mosor Grebbening 2017

U organizaciji Planinarsko-ekološke udruge “Gata“ svake godine se održava  treking utrka  Mosor Grebbening. Kao što i sam naziv govori trka se gotovo u cijelosti održava grebenom i kamenim padinama Mosora.

S obzirom da je simbol natjecanja tovar i natjecateljske kategorije nose nazive po toj životinji: Sivonja, Tovar i Pule. Središnje zbivanja i cilj svih utrka je u Gatima središtu drevne Poljičke kneževine.  Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije:  Ultra – Sivonja ( dužine 36 kilometar , koja po običaju starta s tvrđave u Klisu , a cilj je u mjestu Gatima; Light – Tovar ( dužine 16 kilometara) te rekreativna Jogging – Pule ( 11 kilometara ). Pule (jogging kategorija ) namijenjena izletnicima rekreativcima koji slobodno vrijeme žele provesti u prirodi i čistom zraku.   Nedavno je uvedena i dječja utrka u dužini 800 metara koja se održava po predivnoj šumskoj stazi u Gatima. Sudjeluje po nekoliko stotina trkača iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Natjecateljima je osiguran ručak, uz koji se dobije i nekoliko feta – tradicionalnog zaštićenog jela – Soparnika.  Ovogodišnji 11.Mosor Grebbening je peta od devet utrka od ove godine pokrenute Dalmatinske Trail Lige.

Inače Gata su malo mjesto koje se smjestilo ispod planine Mosor, nedaleko od rijeke Cetine.  Nalazi se nekoliko kilometara od grada Omiša. Mjesto leži u srednjim Poljicima, te je kako piše u Poljičkom statutu, jedno od dvanaest glavnih poljičkih sela – katuna. Ima oko 600 stanovnika.

Ove godine na utrci je sudjelovalo troje Sniježničara, u jakoj konkurenciji u najtežoj utrci Sivonja (36 km) naša Marina Maslek osvojila je treće mjesto dok su Željko Prce  i Mladen Grgurević  u svojoj kategoriji Tovar (16 km) osvojili 5 i 7 mjesto.  Marina je inaće strah i trepet svim trkačicama u okolici i uvijek je u samom vrhu.

Jedna od zanimljivosti „utrke“ je da je ova godina u znaku tradicionalnog jela tog kraja tj soparnika, pa su i medalje bile dizajnirane tako da izgledaju kao soparnik. Pobjednici su uz razne nagrade dobijali i velike okrugle soparnike.  Organizacija ove zahtjevne utrke po kamenjaru je bila jako dobra a po završetku utrke domaćini organiziraju zabavu  gdje uz se uz druženje zamezi domaća hrana dok dobrog vina nikad ne fali. Ove godine domaćini su ponudili i pivo od bazge koje je razveselilo naše Sniježničare.

Svakako ova i slične trail i trek manifestacije u ovim krajevima  zapravo su vrhunska promocija  ljepota Mosora, sporta, domaće hrane i naravno dobrih domaćina! Bravo svi!

Nema nas đe ne dođemo!  

www.hpd-snijeznica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.