Input your search keywords and press Enter.

Nakon dugih i temeljitih priprema nedavno je krenula „Zimska planinarska škola 2016“ i to prva ove vrste u organizaciji Hpd Sniježnice. Sama škola je nešto ekstremnija od „Opće pl. škole“ jer se veći dio aktivnosti odvija u hladnijim uvjetima tj u snijegu i ledu. Školu vodi iskusni planinar i GSS-ovac Lazar Badanjac Laky koji je kao i većina demonstratora i predavača član Hpd Sniježnice. U sklopu ZPŠ 2016 već je odrađeno i nekoliko „izleta“ na Sniježnicu i Orjen kao i predavanje o prvoj pomoći koje su održali Antonija Živković i Zoran Čabrilo.

Sama škola će trajati 5 tjedana a svi koji je budu pohađali naučiti će koju opremu koristiti, od tehničke odjeće, obuće, cepina, dereza, užadi. Kako se pripremiti za uspon, koje su opasnosti u planini, prva pomoć, orjentacija, meteorologija, čvorologija, što su lavine, kako popeti zasniježenu padinu, kako osigurati partnera. Biti će predavanja i o HGSS-u, o ekspedicijama i još mnogo toga. Najvjerojatnije polaznicima neće biti dosadno a i stalno će biti u pokretu po okolnim hladnim planinama.

Krajem 2015 kao i početkom 2016 bilo je poprilično izleta, akcija, projekata, utrka i zahvalnica. Naši članovi sudjelovali su na nekoliko većih i manjih uspona i tura poput Musale, Golemog koraba, Durmitora, Trnovačkog jezera, Tamnika, Gromače, Sniježnice, Orjena, Babine gomile i Ogulina.

Organizirao se i edukacijski tečaj za speleologe. U suradniji sa Javnom ustanovom za zaštitu prirode, speleo odsjeka i markacističke sekcije očistila se i unutrašnost Močiljske špilje. Uredilo se i penjalište na Brgatu. Nastavlja se i projekt Petka. Sniježničari su sudjelovali i na rekreativnoj biciklističkoj utrci ‘Konavle 100 km’ kao i na utrkama: SkyRace Orjen i na trail utrci u okolici sela Kameno. Naš Mario Crnčević ponovno je posjetio Nepal i svojim kolegama odnio humanitarnu pomoć koju je skupio u svojoj human. akciji. A zbog doprinosa u radu kluba za mlade Hpd Sniježnici dodijeljena je i zahvalnica Europskog doma Dubrovnik. Hpd Sniježnica je sudjelovala sa svojim volonterima i na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana volontera. Prošlih godina društvo je dosta radilo na usavršavanju i edukaciji zainteresiranih članova tako da već sada Hpd Sniježnica ima popriličan broj školovanih i educiranih instruktora, predavača, demonstratora iz svakog svog odsjeka kao i markacionista, speleologa, spašavatelja (pri HGSS-u) i plan. vodiča. Primali su se i novi članovi u društvo tako da Hpd Sniježnica već ima i svoj „podmladak“, a najmlađi jubilarni 100 član ima tek 6 mjeseci.

Po završetku Zimske škole kreću i pripreme za još jedan projekt „100 žena na Sniježnici“ tj za popularni veliki uspon na Sniježnicu povodom Dana žena. Nadamo se da se vidimo na Sniježnici i u prirodi u što većem broju! 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=gFXbNZY-xx8
video sa Zimske pl.škole i kako to izgleda na terenu

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.