Input your search keywords and press Enter.

U sklopu projekta ‘Ommbla’ udruga Čovjek na Zemlji u suradnji s Hpd Sniježnicom organizirati će tri aktivnosti na našoj Ombli. Sve aktivnosti će imati ili početnu ili završnu točku na rijeci Ombli kao simbolična zahvala Grada rijeci koja mu svojom pitkom vodom život daje.
Prva aktivnost bila je kajakarenje. Tako su se u nedjelju održale dvije kajakaške ture. Prva tura je krenula ujutro sa izvora naše Omble prema Gradu tj prema Lazaretima gdje je bila i promjena kajakaša za drugu popodnevnu turu od Grada do izvora Omble. Sudjelovalo je tj kajakiralo 24 sudionika koji su mogli birati između jednosjeda i dvosjeda. Obje grupe vođene su sa po dvoje odličnih vodiča iz agencije Outdoor Croatia, kojom se ovim putem i zahvaljujemo jer su nam posudili svoje kajake u svrhu realizacije projekta.
Dužina same ture bila je preko 14 km, procjenjena zahtjevnost je 7/10 što je dosta s obzirom da većina sudionika nije nikad kajakirala. Na početku ture vodiči su upoznali sve sudionike sa malim tajnama kajaka i kajakiranja a od organizatora su se dobili i prigodni poklončići poput boce vode i čokoladice. Našim planinarima tj kajakašim jutarnja vremenska prognoza nije baš išla u prilog. Nebo se namrštilo a u daljini su zapuhali i neki vjetrovi. Međutim sudionici nisu odustali. Uz dobru procjenu i savjete vodiča veslalo se bez problema prema Gradu. Veslajuči rijekom a kasnije i otvorenim morem mijenjali su se vidici… od izvora, šaša uz rijeku, plaža, uvala, otočića, do zastrašujućih strmih padina Petke i Boninova i napokon do impozantnih gradskih zidina i utvrda. Tu i tamo pokoja jedrilica i barčica zaparali bi veliko plavetnilo a pred Portom i pokoja jahta. Popodnevna grupa je imala i bonus „poklon“, uživali su u prekrasnom zalasku sunca negdje tamo daleko na horizontu a i okupali su se u prohladnom moru. Iako su svi priželjkivali susret sa pokojim delfinom nažalost njih ovaj put nije bilo na vidiku kao ni morskih pasa. U svakom slućaju nezaboravni izletić podno atraktivnih gradskih panorama i prirodnih ljepota iz neke druge neuobičajene morske perspektive.

Ovo je samo prva aktivnost od tri događaja koje organiziraju Čovjek na Zemlji i planinari iz HPD Sniježnice. Stoga pratite nas i sudjelujte u ostalim aktivnostima poput planinarenja na Golubov kamen te bicikliranju oko rijeke Omble. Cilj ovog projekta je promocija i zaštita naše Omble kroz promociju zdravog života i aktivnog boravka u prirodi. I zato uživajte na Ombli, uz Omblu i iznad Omble skupa s nama… a nas nema đe ne dođemo! 

Pripremili:
Nina Lučić & Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.