Input your search keywords and press Enter.

HPD Sniježnica & Grossglockner

Grossglockner sa svojih 3798 m/nv je najviši vrh Austrije i slovi kao jedan od tehnički zahtjevnijih europskih vrhova. Magnet je za alpiniste diljem svijeta. Gledajući ga iz pitoresknih austrijskih dolina djeluje impozantno i okrutno kako zbog svog piramidalnog oštrog oblika vrha kako i zbog svoje crne boje. Zovu ga još i Black Mountain upravo zbog tih crnih granitnih stijena. Naš sniježničar visokogorac Laky sa svojim kolegom visokogorcem Maksimom (Outdoor Orjen) odlučio je po drugi put nakon 6 godina ponovno pokušati uspeti ovaj vrh ali ovaj put na puno teži način tj zimi.

Zimski usponi na sami vrh su zbog snijega, leda i niskih temperatura od samog početka uspona posebno teški pogotovo što su u tom periodu zatvoreni i planinarski domovi, manje je i drugih alpinista tako da je planina doslovno „bez ljudi“ koji vam mogu udijeliti neki savjet o trenutom stanju u planini možda i pomoći u slućaju nekih nepredviđenih situacija.

Na vrhove poput Grossglocknera se ne ide bez kaciga, karabinera, dereza, cepina, pojaseva, konopa i sl. Ne ide se ni bez napornih treninga, alpinističke škole, iskustva. Ovog puta pri usponu na Grossglockner veliko iskustvo je bilo to koje je odlučilo da se odustane od samog „osvajanja“ vrha. 15.veljače.2017. samo 50 metara pod vrhom na nekih 3750 m/nv zbog sigurnosnih razloga procijenjeno je da treba donijeti tešku odluku o odustajanju. To mi alpinisti i planinari smatramo vrlinom, odustati dok osluškujemo prirodu koja nas na najfiniji način uči kako da budemo zahvalni i ponizni pred visokom planinom.

Naporni treninzi, ulaganje u opremu, školovanje, 2200 km vožnje, temperature koje padaju skoro do minus 30 zatim spavanje u šatoru na minus 13, prelasci preko ledenjačkih pukotina, dizanje i spuštanje preko konopa, težak ruksak sa tonom razne opreme, bolovi u mišićima i još mnogo toga pada u vodu. Morat ćemo sve jednom ponoviti ali i dalje svaki trenutak proveden u ovakvoj impozantnoj crnoj planini je neprocjenjiv.

www.hpd-snijeznica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)