Input your search keywords and press Enter.

Hodočašće u Fatimu uz stotu obljetnicu fatimskih ukazanja

Skupina od pedeset dubrovačkih hodočasnika pohodila je od 5. do 8. svibnja marijansko svetište Fatima u Portugalu, a voditelj hodočašća bio je katedralni župnik don Stanko Lasić.

Kako se ove godine proslavlja 100. obljetnica fatimskih ukazanja vjernici iz cijelog svijeta posebno hodočaste u ovo mjesto. Donosimo kratki tekst dubrovačkog hodočasnika Miha Katičića.

Na put smo krenuli rano ujutro u petak, 5. svibnja, s molitvom da nam Bog otvori srca i duše kako bismo mogli doživjeti svu milost koju on pruža u čudesnoj i čudotvornoj Fatimi. Neki od hodočasnika su već bili pohodili Fatimu, no većina od nas tamo se zaputila prvi put, ne sluteći što ćemo doživjeti. A doživjeli smo istinsko čudo. Čudo vjere, dobrote, ljubavi i poniznosti.

Nakon trosatnog leta do Portugala, poslijepodne smo proveli u prekrasnoj portugalskoj prijestolnici Lisabonu. Posjetili smo nekoliko povijesnih i sakralnih lokaliteta, no svi smo jedva čekali stići na cilj našeg hodočašća: Fatimu. Stigli smo u večernjim satima i odmah se zaputili prema svetištu Gospe fatimske, gdje smo odmah shvatili zašto je Fatima toliko omiljeno odredište hodočasnika sa svih strana svijeta. Naime, molila se krunica na jezicima svih zemalja iz kojih su hodočasnici došli. I tu smo doživjeli nešto što nam je dočaralo onaj posebni dar Duha Svetoga: svi smo molili na svojim jezicima, a izgledalo je kao da svi molimo istim jezikom. A onda je uslijedio jedan od najdirljivijih doživljaja u mom životu: procesija za kipom Gospe fatimske uz svijeće i prekrasnu pjesmu iz svih grla „Ave Maria“. Kratki film koji sam snimio samo je naznaka veličanstvenog osjećaja koji smo svi doživjeli. Poneseni tim osjećajima, sudjelovali smo u večernjoj molitvi i procesiji i u subotu i nedjelju.

Poseban doživljaj bile su i ranojutarnje mise, koje su don Stanko i njegov kolega umirovljeni dubrovački svećenik don Stipe Kordić služili samo za dubrovačke hodočasnike u subotu i nedjelju. U subotu popodne don Stanko je predvodio križni put, uz nadahnute nakane i sjećanje na sve naše bližnje, mrtve i poginule, ali i sve potrebite Božje milosti i blagoslova. Na tom putu posjetili smo i mjesta ukazanja, rodnu kuću vidjelice Lucije i grobove troje djece kojima se Gospa ukazala prije sto godina: Lucije, Jacinte i Francisca. U nedjelju popodne posjetili smo i velebne zavjetne crkve u mjestima u okolici Fatime: Batalha i Alcobaca.

Fatima nas je impresionirala u svakom pogledu: čistoćom, skladom, urbanim uređenjem, kao i skladom i diskretnošću popratnih sadržaja, od hotela i restorana s ukusnom autentičnom hranom do butiga i suvenirnica. No Fatima ponajviše plijeni iskonskim mirom, toplinom, dobrotom i vjerom koja se osjeća na svakom koraku. Ako se igdje osjećate biblijskim sestrama i braćom, onda je to Fatima. Zato mogu samo od srca svakome poručiti: Pođi u Fatimu!

Tekst i fotografije: Miho Katičić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *