Input your search keywords and press Enter.

HGK: Arbitraža – Kako brže i povoljnije riješiti spor u građevini

HGK pruža podršku u alternativnom rješavanju sporova i lokalno i globalno, a posebice u kontekstu građevinskih sporova. Globalno djelovanje Komore očituje se kroz rad ICC-ja Hrvatska, koji djeluje pri HGK, i njegove Komisije za arbitražu i alternativno rješavanje sporova. Koja su aktualna pitanja oko upravljanja ugovorima i rješavanja sporova u infrastrukturnim projektima u regiji te koji su dostupni alati za rješavanje sporova, tema je konferencije Regionalna konferencija o arbitraži i alternativnom rješavanju sporova – sporovi u građevinskim projektima, koja se održava 2. i 3. listopada u Dubrovniku u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore.

„Od svih slučajeva na razini ICC-ja, sporovi koji su se ticali građevine i energije prošle su godine činili čak 45 posto. Ta brojka govori o relevantnosti teme konferencije, uz odaziv više od 150 stručnjaka. Infrastruktura predstavlja sam temelj gospodarskog razvoja, stoga u njezinom razvoju moramo imati na umu sve rizike, strategiju koja stoji iza projektnog prijedloga, kao i dostupne alate za učinkovito rješavanje sporova,“ rekla je glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić.

Aisha Nadar, viša savjetnica u Advokatfirman Runeland AB iz Švedska te potpredsjednica globalne Komisije ICC-ja za arbitražu i ARS, otvorila je konferenciju sa osvrtom na stogodišnjicu ICC-ja, naglašavajući da osnovna premisa osnivača ICC-ja i dalje opstaje do danas: trgovinom produbljujemo mir. Nadar ima iskustvo rješavanja sporova u koje su bile uključene organizacije kao što su Svjetska banka, Američka agencija za međunarodni razvoj i Ministarstvo obrane SAD-a. ICC je tijekom sto godina djelovanja imao ključnu ulogu u tome da arbitraža postane preferirani način rješavanja sporova među strankama iz svih zemalja te je stvorio odgovarajuću pravnu arhitekturu.

Jasminka Čorda Truhar, partnerica u Hanžeković & Partneri i predsjednica Komisije ICC-ja Hrvatska za arbitražu i alternativno rješavanje sporova, istaknula je da analiza rizika i pravilna odluka o raspodjeli rizika pruža mnogo više garancija za uspješno izvršenje ugovora o građenju jer raskid ugovora nije u interesu ni izvođača ni investitora, tako da je uvijek svrha da sve strane imaju uspješan završetak projekta te da riješe spor tijekom izvršenja ugovora“, rekla je Čorda Truhar.

S ciljem boljeg razumijevanja dostupnih alata za rješavanje sporova te uloge ICC-jevih pravila i usluga rješavanja sporova u uspjehu građevinskog projekta, na konferenciji je predstavljen i novi ICC-jev izvještaj na tu temu.

hrv gospodarska komora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)