Input your search keywords and press Enter.

Ugledni minhenski Henschel kvartet, kojeg čine violinisti Christoph Henschel i Pawel Zuzanski, Monika Henschel na violi i violončelist Matthias Beyer-Karlshoj, vrhunsku glazbenu večer priredio je publici 66. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 26. srpnja, u atriju Kneževa dvora.

Prvi puta u Dubrovniku i prvi puta u Hrvatskoj, Henschel kvartet predstavio se festivalskoj publici izvedbom po najvišim glazbenim standardima Gudačkog kvarteta u g-molu, op. 74/3, poznatijeg pod nazivom Jahač koji spada u majstorska ostvarenja skladatelja Josepha Haydna. Uslijedio je Gudački kvartet br. 1 skladatelja Erwina Schulhoffa, studenta Antonína Dvořáka, koji nije dio standardnog repertoara, iako spada u najprepoznatljiva i najuspješnija djela ovog skladatelja. Henschel kvartet je svojom vrhunskom izvedbom ovaj Schulhoffov Kvartet, koji odražava estetiku ekspresionističkih i dadaističkih tokova, uspješno približio publici. Nakon pauze je uslijedio Dvořákov Gudački kvartet br. 12 u F-duru tzv. Američki koji je Dvořák skladao u ljeto 1893. za odmora u sjevernoameričkom gradiću Spillvilleu u državi Iowa i prožet je elemenatima tipičnim za glazbu američkih domorodaca i Afroamerikanaca pa stoga ni ne čudi ovaj naziv skladbe. Za skladatelja su to bili dani zadovoljstva i obiteljske harmonije, stoga ne čudi da se radi o osobito radosnoj glazbi što je Henschel kvartet izvanredno iznio. Najveća umjetnička razina i perfektna glazbena izvedba Henschel kvarteta te očito dobro pogođen repertoar nagrađeni su velikim pljeskom koji je za bis izmamio treći stavak Schulhoffova kvarteta Allegro giocoso alla slovacca.

Glazbeno putovanje Henschel kvarteta obilježeno je mnogim iznimnim događajima od kojih valja istaknuti nastupe na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine) obnovljene nakon katastrofalnog požara te putovanje u Bruxelles u svojstvu ambasadora kulture Savezne Republike Njemačke. Kvartet je redovito pozivan u kraljevsku palaču u Madridu te nastupa na četiri Stradivarijeva instrumenta iz kraljevske kolekcije. U lipnju 2012. bili su pozvani da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvedu kompletne Beethovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Iste godine violistica Monika Henschel postala je predsjednicom Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, a 2013. Christoph Henschel imenovan je počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu. Među najvažnije događaje prošle i tekuće sezone ubrajaju se nastupi u Londonu, Amsterdamu, New Yorku (Carnegie Hall), Washingtonu, DC (Nacionalna galerija) te Yokohami i Tokiju.

Koncert u Dvoru na 66. Igrama organiziran je u sklopu njihove prve turneje u ovom dijelu Europe, no sudeći po reakcijama publike i kritike, to zacijelo neće biti i njihov posljednji nastup pred festivalskom publikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *