Input your search keywords and press Enter.

HDLDUD i Flora najavljuju Roze priče

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora
najavljuju predstavljanje projekta
Roze priče Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak
koje će se održati u srijedu 4. svibnja u 20 sati u Medijateci Flora.

Veselimo se Vašem dolasku i druženju u Florinom vrtu.

*

Tema kojoj smo posvetile rad Roze priče je žensko pitanje, prvenstveno žensko nasljeđe. Rad je nastao pod utjecajem iskustva dugoročnog subivanja s ukućanima u zatvorenom prostoru, tijekom pandemijskog perioda, koji je gurnuo u fokus prešućivane obrasce ponašanja te poljuljao podrazumijevane raspodjele uloga i obaveza.
Kao predloškom za scenarij, poslužile smo se radovima iz ciklusa PoVEZivanje, u tehnici akrila i veza vunom i koncem na platnu, koji smo izvele u 2020. godini. Dodavši naslikanim i izvezenim motivima zvuk i trajanje, stvorile smo niz animiranih filmova. Posljedično Roze priče su rad u transmedijalnoj formi.
Roze priče se sastoje od 5 povezanih priča. Glas žene i djevojčice pričaju/pjevaju mantre o ženskom nasljeđu, dalekim putovanjima, kućanskim poslovima, predmetima iz kućanstva i izmišljenim likovima poput tužne galopirajuće kobile, Babaroge, prljavih čarapa na psihodeličnim putovanjima, kuće na koferu itd.
https://utkanopodkozu.wixsite.com/o-projektu/roze-price
*
O autoricama:
Kao umjetnički dvojac, Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak surađuju od 2018. od kada kroz različite umjetničke pristupe istražuju modele komunikacije i suradnje. 2008. magistrirale su slikarstvo na ALU u Zagrebu. Članice su HZSU i HDLU. Izlažu na skupnim i samostalnim izložbama, rezidencijama i flimskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Ivana je 2012.
nagrađena 1. nagradom na 2. Triennale-u autoportreta u Galeriji Prica. Većina njenih radova realizirana je putem umjetničkih rezidencija u inozemstvu. Njezino zanimanje za film počinje 2018. godine eksperimentalnim filmom i VR-om “Meni je bolje dok ti šutiš”, prvim suradničkim projektom s Marom. Mare je dobitnica nagrade za najbolju debitanticu na 21. Danima hrvatskog filma 2012., te 2. nagrade na 44. Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva za film Site Selection, s kojim je bila uvrštena na mnoge filmske festivale, između ostalih, i u konkurenciju 59. Oberhausen film festivala. Animirani film Roze priče odabran je u program ovogodišnjeg Animafesta u kategorij Natjecanje hrvatskog filma i u program 31. Dana hrvatskog filma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)