Input your search keywords and press Enter.

Green Sail upozorava na važan problem usred turističke sezone

Green Sail, udruga koja svojim djelovanjem stvara pozitivno okruženje za razvoj nautičkog turizma predlažući preventivne i korektivne mjere za partnerske marine i čartere, snimila je video o problemu ispuštanja crnih otpadnih voda iz različitih vrsta plovila u Hrvatskoj.

Mnogobrojni čarteri, marine i druge turističke kompanije koje posluju u Hrvatskoj oduševljeno su prihvatili promovirati zelene prakse svojim zaposlenicima, suradnicima i gostima nakon što je britanska tvrtka Sail Croatia inicirala osnovala inicijativu Green Sail po uzoru na druge zapadne zemlje. Interes za sudjelovanjem pokazale su i druge institucije i organizacije u regiji koje su ocijenile kvalitetu programa koje pruža inicijativa.

Onečišćenje morskog okoliša danas jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune. Iako se nautički sektor suočava s brojnim drugim problemima, ne treba zanemariti da morska voda može biti onečišćena patogenima, hranjivim tvarima, kemikalijama, deterdžentima, pesticidima i teškim metalima iz fekalne otpadne vode što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema te ujedno ugroziti morski sustav i gospodarstvo.\

O trenutačnoj praksi pri ispuštanju fekalnih voda iz plovila, savjetovao je pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, dr. Koboević. Istaknuo je da je sam proces učenja i osvještavanja ljudi podosta spor. „Hrvatsko zakonodavstvo nema stroge ni detaljne propise koliko se može daleko od obale nešto ispustiti, a da ne bude sankcionirano”, naglašava doktor Koboević koji je svoj doktorski rad obranio na temu „Model onečišćenja mora crnim otpadnim vodama s plovila“.

Općenito govoreći, i tamo gdje ima velikih jahti i megajahti, kao i tamo gdje ima malih jedrilica, ima jako puno bakterija. Kruzeri imaju sustav za obradu fekalnih otpadnih voda podložan međunarodnih zakonima, jahte također imaju taj sustav (premda se on u slučaju jahti ne koristi uvijek), dok jedrilice uopće ne raspolažu tim sustavom.

Nažalost, pražnjenje crnih tankova u marinama je rijetko zbog malog broja marina koje raspolažu tom uslugom. Samo precizniji zakoni i pojačana kontrola mogu ostvariti potrebne promjene u ispuštanju fekalnih voda s plovila diljem jadranske obale.

Video o problematici ispuštanja fekalnih voda iz plovila dostupan je na našoj službenoj Facebook stranici, a više informacija o temi u našem najnovijem blog članku.

Green Sail
Ivana Kaćunko
Asistent za marketing i odnose s javnošću

****

O inicijativi

Green Sail neprofitna je inicijativa osnovana s ciljem promocije održivog turizma i ekološki odgovornih praksi unutar nautičkog sektora te prevencije onečišćenja mora i morskog okoliša.

Svojim dvama programima, Green Sail radi na prevenciji stvaranja otpada u moru pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala.

Programom za čartere, inicijativa promovira važnost reduciranja plastičnih proizvoda i recikliranja čarterima i njihovim gostima, kako na jedrilicama, tako i u marinama. Dosad se navedenim programom udružilo preko 40 chartera s više od 1100 jedrilica. Za svoje čarter partnere, inicijativa pruža edukaciju, sve potrebne materijale (zastavice, brošure i naljepnice za jedrilice) prije prvog polaska, potporu u individualnim i zajedničkim projektima.

Programima za marine, inicijativa savjetuje partnerske marine o odgovarajućim praksama upravljanja otpadom, s naglaskom na efikasno razdvajanje otpada. Dosad se u program uključio lanac ACI marina, kao i nekoliko privatnih marina, pri čemu posebno možemo istaknuti uspješnu suradnju s Porto Montenegro, kao našim najudaljenijim partnerom. Partnerskim marinama, inicijativa pruža edukaciju, promotivno-informativne materijale, vodič za marine, redovitu provjeru i savjetovanje.

Sve turističke kompanije, a posebice tvrtke nautičkog okvira imaju zahtjevnu i odgovornu ulogu isticanja osobnog doprinosa svih uključenih dionika u provođenju ekološki odgovornih praksi radi prevencije stvaranja otpada u moru. Otpad u morima, pa tako i samome Jadranskom moru, nema samo štetne učinke na more i morski okoliš, nego i ozbiljne društvene, zdravstvene i ekonomske posljedice.

Premda je otpad u Jadranskom moru raznovrstan te se njegova količina konstantno povećava zahvaljujući razvoju turizma, upravo količina i štetan utjecaj plastičnog otpada postaje sve alarmantniji problem, posebno uzimajući u obzir moguće toksično djelovanje mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Samo međusektorskim djelovanjem svih dionika unutar nautičkog sektora udruženih zahvaljujući inicijativi Green Sail moguće je smanjiti stvaranje nepotrebnog otpada u moru te time očuvati neprocjenjivu vrijednost Jadranskog mora.

Green Sail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)