Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Vlahušić na temu žičare pisao ministrima Hajdašu Dončiću i Lalovcu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić na temu žičare za prijevoz osoba Dubrovnik – Srđ službenim dopisima obratio se Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvu financija. Ministra Sinišu Hajdaša Dončića gradonačelnik Vlahušić podsjeća da 7. srpnja 2015. trgovačkom društvu Excelsa nekretnine d.d. istječe odobrenje za rad žičare.

„Smatramo kako isto nije moguće produžiti ukoliko navedeno društvo ne posluje u skladu s pozitivnim zakonodavstvom Republike Hrvatske, odnosno odredbama Zakona o žičarama za prijevoz osoba i Zakona o koncesijama, obzirom da još uvijek nisu ishodili koncesiju bez koje rad žičarama za prijevoz osoba sukladno gornjem Zakonu nije dozvoljen.

U dopisu ministru financija Borisu Lalovcu ističe se kako trgovačko društvo Excelsa nekretnine d.d. obavlja gospodarsku djelatnost prijevoza putnika žičarom na relaciji Dubrovnik-Srđ od srpnja 2010. godine bez plaćanja koncesijske naknade, iako je to dužno sukladno odredbama Zakona o koncesijama i Zakona i žičarama za prijevoz osoba. Dodaje se kako navedenim postupanjem ovo trgovačko društvo oštećuje proračun Grada Dubrovnika obzirom da je Zakonom o žičarama propisano da je naknada od koncesije isključivo prihod proračuna jedinice lokalne samouprave na čijem se području žičara nalazi. Excelsa nekretnine, ističe se, poslujući na opisani način stječe značajnu nepripadajuću imovinsku korist.

„Obzirom na gornje navode, molimo da putem vaših nadležnih tijela izvršite nadzor nad radom ovog trgovačkog društva u odnosu na stjecanje nepripadajuće imovinske koristi zbog kontinuiranog poslovanja od srpnja 2010 pa do danas, a bez plaćanja koncesijske naknade za žičaru Dubrovnik- Srđ“, zaključuje Vlahušić dopis Ministarstvu financija.

Petar Ipšić
Viši stručni suradnik za informiranje
Grad Dubrovnik
Upravni odjel za poslove gradonačelnika