Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Vlahušić i zamjenica Šimac Bonačić u posjetu gradu prijatelju Vukovaru

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa zamjenicom Tatjanom Šimac Bonačić boravi u službenom posjetu Vukovaru, gradu prijatelju, gdje su se susreli s ministrom branitelja Predragom  Matićem i gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.
Izaslanstvo Grada Dubrovnika je s ministrom Matićem posjetilo Memorijalni centar Domovinskog rata. Tom prigodom ravnatelju Zoranu Šangutu gradonačelnik Vlahušić je uručio ključeve službenog vozila, kojeg je za potrebe Memorijalnog centra donirao Grad Dubrovnik. Vrijednost donacije iznosi 200 tisuća kuna. Svečanosti su nazočni bili i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba i vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček.

Prethodno je održan sastanak i s gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom.  Razgovaralo se  o brojnim oblicima suradnje dvaju gradova, a zamjenica Šimac Bonačić je podsjetila na neke od najvažnijih zajedničkih projekata. Razmatrane su potencijalne mogućnosti proširivanja zajedničkih aktivnosti.

Gradonačelnik Vlahušić je s domaćinima grada prijatelja obišao gradilište u krugu nekadašnje vukovarske vojarne 204. vukovarske brigade, u kojoj je smješten Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, gdje su u tijeku radovi na preuređenju stambene zgrade u hostel “Dubrovnik”. Po završetku obnove, hostel će raspolagati s 270 ležajeva za smještaj učenika osmih razreda osnovnih škola, koji će od ove školske godine u okviru nastavnog programa boraviti dva dana u Vukovaru kako bi se upoznali s obranom i stradanjima toga grada u Domovinskom ratu.

Prigodom obilaska, gradonačelnik Vlahušić izrazio je zadovoljstvo što Grad Dubrovnik na ovaj način može pomoći gradu prijatelju. „Ovaj projekt je iznimno važan, razvoj Memorijalnog centra Domovinskog rata i odluka vodstva da ga svako dijete u Hrvatskoj posjeti. Sretni smo da možemo pridonijeti ovom hvalevrijednom projektu, osim nabavke automobila sudjelovat ćemo i u opremanju centra. Pokrenuli smo incijativu i predložit ću našem Gradskom vijeću da dio ulaznica od prihoda našeg Muzeja Domovinskog rata u budućnosti bude prihod Memorijalnog centra u Vukovaru kao trajna donacija, za centar i djecu koja će ga posjećivati, a hostel „Dubrovnik“ će biti podsjetnik da je stradanje stvarno bilo od sjevera pa sve do juga“, rekao je gradonačelnik Vlahušić.

Ministar Matić i ravnatelj Šangut zahvalili su gradonačelniku Vlahušiću i Gradu Dubrovniku na svemu što su dosad napravili i što će ubuduće nastaviti raditi za Memorijalni centar. Izgradnja hostela “Dubrovnik” koja će koštati oko 18 milijuna kuna, najveća je investicija u memorijalnom centru koja bi trebala trajno povezati Vukovar i Dubrovnik. “Vjerujem da će to biti jedan od najljepših hostela u Hrvatskoj i vjerujem da će ga na proljeće otvoriti zajedno general Jacques Paul Klein i gradonačelnik Andro Vlahušić”, rekao je ravnatelj Šangut. U krugu bivše vojarne u tijeku su građevinske investicije u vrijednosti 40 milijuna kuna. Do Nove godine biti završena obnova i preuređenje zgrade “Karlovac”, nadstrešnice “Sisak” te restorana “Istra” dok se cjelokupni završetak radova na izgradnji memorijalnog centra očekuje do ljeta 2017. godine.

Ministar Predrag Matić izjavio je kako su Dubrovnik i Vukovar su gradovi prijatelji, heroji, stradalnici Domovinskog rata i nema bolje prigode nego da upravo Grad Dubrovnik bude pokrovitelj najvećeg objekta koji se radi u Memorijalnom centru, te zahvalio gradonačelniku Vlahušiću na nizu dobrih suradnji. „Vlada je uložila gotovo 120 milijuna kuna u projekt, te će do konca školske godine svih 48 tisuća osmaša posjetiti Vukovar, kao što smo obećali“, rekao je ministar Matić.  Najavio je nastavak suradnje Ministarstva branitelja i Grada Dubrovnika na stambenom zbrinjavanju branitelja u Dubrovniku, istaknuvši kako nitko za proteklih 25 godina nije takvo što napravio za braniteljsku populaciju.

U sklopu boravka ministar Matić i gradonačelnik Vlahušić položili su zajednički vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a u spomen žrtvama delegacija je upalila svijeće. Posjetili su i Spomen dom Ovčara gdje su se uz stručno vodstvo prisjetili potresnih događanja, te su položili vijenac na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *