Gradonačelnik uvodi naplatu u kulturne ustanove studentima koji nisu iz Dubrovnika

Objavljeno prije 2 mjeseca  -  - 2mjeseca ago 21


Gradonačelnik Mato Franković ukida korištenje kulturne iskaznice. Odsada će studenti koji nisu iz Dubrovnika morati plaćati korištenje usluga javnih ustanova u kulturi Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine.

U ovome slučaju najviše su zakinuti studenti koji nisu s područja Dubrovačko-neretvanske županije jer studenti koji imaju prebivalište na ovome području imaju besplatan ulazak u navedene ustanove. U ovome trenutku stvara se razlika između studenata koji su iz Dubrovnika i onih koji to nisu. Je li se na taj način privlači studente da dođu odabrati neki studij u Dubrovniku? Dosada su svi imali besplatan ulazak u kulturne ustanove Grada, a sada samo „odabrani“.

Grad Dubrovnik ima za cilj biti „sveučilišni grad“ bez studentskog doma, jednom menzom i bez ikakvih poticaja za studente koji nisu iz Dubrovnika. S obzirom da svaki student uz redovito školovanje treba naučiti i nešto o kulturi, kazalištu, filmovima i glazbi, nažalost to neće biti moguće bez kulturne iskaznice te bez sadržaja i ponude. Studenti koji dolaze iz drugih krajeva pored studiranja traže i neki oblik razonode. Trenutna razonoda za te iste studente je selidba, traženje sobe u vrijeme ispita, zatim shvatiti da su kobasice glavno jelo u menzi, istraživanje cjelokupne ponude i sadržaja kulturnih ustanova, pokušati naći onaj sadržaj koji nije za +60 populaciju te i kada ih napokon uspiju i naći cijena ulaznica ih zaustavi u kulturnom osvješćivanju. Jedan od najbogatijih gradova u Hrvatskoj uskraćuje prava studentima, postavlja se pitanje tko će sutra biti na listi uskraćenih?

Studenti su populacija u koju treba ulagati i po uzoru na neke europske zemlje poticati ih te ulagati u njih kako bi i sama država išla naprijed i postizala što bolje rezultate u svim segmentima društva. Sve u svemu, Dubrovnik ima potencijala za obogaćivanje kulturnog sadržaja, za izgradnju studentskog doma, za otvaranje još jedne menze, za korištenje kulturne iskaznice i ne naplaćivanje ulazaka u kulturne ustanove, no, pitanje je da li se to želi postići.

Elizabeta Jelić,
studentica druge godine DS Odnosi s javnostima na Sveučilištu u Dubrovniku

21 preporuka
comments icon 0 komentara
0 komentara
1622 pregleda
bookmark icon

Write a comment...

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *