Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik predstavio projekt Dubrovnik zima

Ususret tromilijuntom noćenju – kreću snažne aktivnosti na produljenju sezone

Tema konferencije za medije gradonačelnika i predsjednika TZ  Andra Vlahušića i direktorice Romane Vlašić, danas je bila predstavljanje projekta Zima te ostvarenja turističkog prometa kroz proteklih devet mjeseci. Gradonačelnik Vlahušić predstavio je aktivnosti iz projekta „Dubrovnik zima“ putem kojeg će se u razdoblju od 15. studenog do 15. ožujka intenzivno poticati turistički promet. Prijedlog projekta gradonačelnika Vlahušića usvojen na jutrošnjoj sjednici Turističkog vijeća bit će dat na javnu raspravu sudionicima turističkog gospodarstva Dubrovnika.

Brojni turisti u Dubrovniku , a trenutačno ih je 12 022 ili deset posto više nego na isti dan 2015. godini, rezultati su  koji potvrđuju uspješnost dubrovačke turističke godine , u kojoj očekujemo tijekom predstojećeg vikenda ostvarenje od tri milijuna noćenja,  drugi put u povijesti i dvadeset dana ranije nego u 2014.

DUBROVNIK – PROGRAM ZIMA

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom već dugi niz godina radi na rješavanju problema prometne izoliranosti u zimskim mjesecima. Projekt ponovne uspostave direktnog leta za Frankfurt je u fazi pregovora, u suradnji s Ministarstvom turizma i HTZ-om.

Nastavno na te aktivnosti, Grad i TZGD su poduzele sljedeći korak u osiguranju dodatnog broja gostiju u zimskom razdoblju. Riječ je o pilot projektu ZIMA, koji je definiran u vremenskom razdoblju od 15.11. – 15.03., a razvija dva programa: dovođenje većeg broja gostiju u grad i posebne programe radno nazvane Zimski festival.

Zimski festival obuhvaća sva događanja, manifestacije i nove kreirane programe, u suradnji s brojnim kulturnim i drugim institucijama. Festival je započeo prošle godine, posebno prilagođen posjetiteljima i sugrađanima, te je kao zaokružen marketinški projekt prezentiran tržištu. Ove godine se nastavlja s projektom u još širem i kvalitetnijem izdanju. Grad je također postigao dogovor s ugostiteljskim i drugim objekatima, te uz kontinuiran rad centralno lociranih objekata, dogovara dežurstva po lokacijama u određenim mjesecima, kako bi se osigurala kvalitetna i raznovrsna ponuda tijekom zime.

Program Zima uključuje pilot projekt poticaja po gostu za ostvarene dolaske i noćenja po modelu subvenija (prezentacija u privitku). Direktne pogodnosti za goste koji ostvaruju minimalno 3 noćenja su besplatan pregled grada s vodičem i besplatan nastup FA Linđo, u organizaciji TZ grada Dubrovnika. Dubrovnik Card će također značajno prilagoditi cijenu u zimskom razdoblju, jednodnevna kartica po cijeni od 70 Kn, trodnevna za 100 Kn i sedmodnevna za 150 Kn. Dubrovnik Card će i zimi uključivati sve ulaznice, gradski prijevoz i ostale pogodnosti kao i u sezonskom razdoblju.

REZULTATI TURISTIČKOG PROMETA ZA DEVET MJESECI 2015.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, grad Dubrovnik je u prvih devet mjeseci 2015. ostvario rekordne turističke rezultate u svim vrstama smještaja.

Od 1. siječnja do 30.rujna 2015. godine u Dubrovniku je ostvareno 822 542 dolazaka, što čini ukupno 9 posto više dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine. Od navedenog broja turista, bilo je 782 785 stranih, te 39 757 domaćih turista, što čini 9 posto više stranih i 1 posto više domaćih turista nego u istom razdoblju 2014. godine. Do 30.rujna 2015. godine ostvareno je 2 975 106 noćenja, što čini porast od 6 posto u odnosu na 2014. godinu. Od ukupnog broja turista od 1.siječnja do 30.rujna 2014.godine, 499 497 gostiju je odsjelo u 46 dubrovačkih hotela, što je porast od 3 posto u hotelskom smještaju u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. U privatnom smještaju do 30.rujna 2015. godine odsjelo je 222 481 gostiju, što je porast od 24 posto u odnosu na 2014.godinu.

Top–listu država iz kojih su dolazili dubrovački turisti od 1.siječnja do 30.rujna 2015. godine predvode već tradicionalno gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva (2 posto porast u dolascima i 1 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2014. g.), SAD – a (porast od 25 posto u dolascima – bilo ih je 67 891 i 25 posto u noćenjima- realizirali 210 056 noćenja), Njemačke (porast od 9 posto u dolascima i 12 posto  u noćenjima), Francuske ( 8 posto više dolazaka, te 10 posto više noćenja), Hrvatske – ostvarenja su na razini prošlogodišnjih , a na šesto mjesto top-ljestvice popeli su se gosti iz Španjolske (porast od 20 posto u dolascima i 22 posto u noćenjima ), slijede državljani  Australije (porast od 13 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima) Italije (ostvarenja na razini lanjskih). Skandinavske zemlje također bilježe dobra  ostvarenja,  promet iz Švedske prema Dubrovniku ove je godine bio nešto slabiji – 10 posto manje u dolascima i 10 posto u noćenjima), dok tržište Finske raste u dolascima za devetnaest posto, a u noćenjima za 21 posto.

Prezentacija o programu Dubrovnik zima: zima turizam program

Odjel za komunikacije, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *