Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik pisao premijeru na temu žičare

Gradonačelnik Andro Vlahušić uputio je dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću na temu naplate koncesije za žičaru.

Poštovani gospodine Orešković,   
 
Prilikom našeg nedavnog susreta u Dubrovniku, iznio sam Vam problematiku oko naplate koncesije za žičaru.
 
Žičara je u vlasništvu Excelsa nekretnina d.d. od 2010. godine i obavlja gospodarsku djelatnost prijevoza putnika bez plaćanja koncesijske naknade. Ostvaruje 40 milijuna kuna prometa na godišnjoj razini, samo na osnovu godišnjeg odobrenja za rad žičare koje je izdavalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Smatram kako je takva praksa nedopustiva i u potpunoj suprotnosti s donesenim zakonom koji propisuje uvjete za prometovanje žičarama.
 
Ministarstvo financija Republike Hrvatske dosad nije dalo pozitivno mišljenje na Zaključak Gradskog vijeća o utvrđivanju koncesijske naknade iz listopada 2015. godine, a koje je potrebno da bi isto tijelo moglo usvojiti Ugovor o koncesiji. U dopisu kojeg Vam u prilogu dostavljam obratio sam se ministru financija g. Mariću sa zamolbom da još jednom razmotri svoju odluku i dade pozitivno mišljenje kako bi se stvorili uvjeti prema kojima će žičara poslovati sukladno zakonu.
 
Prošle godine smo dobili suglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Vlade Republike Hrvatske i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom na zahtjev samih Excelsa nekretnina d.d. da se uvede koncesija koja bi iznosila 15 posto od svake prodane karte za žičaru u razdoblju od 50 godina.
Također, prošle godine žičara je prevezla 472 000 putnika, a od 8. srpnja 2015. godine, bez obzira na dogovoru Excelsa nekretnina d.d., Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Grada Dubrovnika zadržava i dobit od 15% koja bi se trebala uplatiti u gradski Proračun. Podsjećam da su Excelsa nekretnine d.d. suglasne s ovim prijedlogom kao i povjerenstvo Gradskog vijeća koje čine predstavnici svih političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću.
 
Kao predsjednika Vlade Republike molim Vas za žurnost oko ovog predmeta i uspostavljanje koordinacije s Ministarstvom financija kako bismo zajedno omogućili ostvarivanje naplate koncesije.
 
Koristim ovu priliku i da Vas obavijestim kako smo na sjednici Gradskog vijeća donijeli odluku te sklopili Sporazum o sufinanciranju izgradnje kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku prema kojem će Grad Dubrovnik kroz iduće tri godine osigurati iznos od 30 milijuna kuna. Već ranije smo Sveučilište u Dubrovniku oslobodili 7,5 milijuna kuna za plaćanje komunalna naknade.
 
 
S poštovanjem,
 
            Andro Vlahušić                          
Gradonačelnik Grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.