Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik na konferenciji o stambenoj politici i priuštivom stanovanju

Mladima moramo omogućiti pravo na dom

‘Kakva nam stambena politika treba?’ naziv je konferencije koja se u organizaciji Slobodne Dalmacije i Hrvatske gospodarske komore održava u Splitu i na kojoj je kao panelist sudjelovao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Govoreći na panelu na temu ”Moguća rješenja i modeli priuštivog stanovanja”, gradonačelnik Franković predstavio je dubrovački model rješavanja problematike stanovanja, prvi takav u Hrvatskoj.  Stanovi u Mokošici uz povoljan dugoročni najam mladim dubrovačkim obiteljima, mjera 30 x 30 za pomoć trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura, dodjela stanova u povijesnoj jezgri za obitelji s više djece i obnova stambenog fonda unutar zidina neke su od mjera ”Dubrovačke stanogradnje” s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba mladih i mladih obitelji kroz priuštivo stanovanje.

”Budućnost ostaje na mladima, a da bi mladi ostali živjeti u našem gradu kroz priuštivo stanovanje moramo im omogućit pravo na dom. Ključno je da djelujemo odmah zbog čega sam uputio prijedlog prema Ministarstvu turizma u kojem sam zatražio od resorne ministrice Nikoline Brnjac izmjenu Pravilnika o kategorizaciji pružanja usluga u domaćinstvu. Kako bi osigurali živi grad u svim gradskim naseljima nužno je spriječiti da zone namijenjene stanovanju naših sugrađana postanu apartmanska naselja”, kazao je gradonačelnik Franković na konferenciji u Splitu.

To bi konkretno značilo veću ponudu na tržištu stanova u smjeru dugoročnog najma, a što bi bilo regulirano izmjenama pravilnika i drugih podzakonskih akata.

Konferenciju je otvorio Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a uz dubrovačkog gradonačelnika na panelu su sudjelovali i Jakov Vetma, načelnik općine Klis, Josipa Tokić, zamjenica ravnatelja Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te Marko Dabrović, arhitekt i suosnivač Studija 3LHD.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)