Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik izrazio sućut obitelji Iva Grbića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je sućut obitelji dubrovačkog akademskog slikara Iva Grbića zbog smrti umjetnika u 89. godini života.

Poštovana obitelji,

u velikoj tuzi i uz duboko žaljenje dočekali smo vijest da nas je zauvijek napustio ugledni dubrovački umjetnik, gospar Ivo Grbić.

Svojim dugogodišnjim i iznimno plodonosnim radom, ali i cijelim bićem, svojim ophođenjem, gospar Grbić utjelovljivao je duh ovog grada.

Utkan je u gradivo tkivo Dubrovačkih ljetnih igara. S njima je kao mladić stasao, a neumorno ih prateći tijekom sedam desetljeća, bilježio je i svojim radovima kroz osobnu viziju dokumentirao samu srž Festivala.

U srpnju prošle godine družili smo se na otvaranju velike retrospektivne izložbe njegovih likovnih radova vezanih uz Igre i neizbježnog Držića, i to upravo u Domu Marina Držića, u kući u Širokoj, u kojoj je svoje djetinjstvo i sam proveo.  I tada je iz njega isijavala svojstvena mu vedrina duha.

Kroz osobnu golgotu koju je prošao u Domovinskom ratu, gospar Ivo Grbić postao je jednim od sinonima neslomljivog duha slobodnog Dubrovnika, odrazom prkosa i ponosa Grada u teškim vremenima „pogube ljucke naravi“.

Krunski pokazatelj golemog i raznovrsnog likovnog opusa Iva Grbića jest nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo koja mu je dodijeljena 2001. godine.

Uz službeni grb i zastavu Grada, koje je grafički oblikovao, u njegovom umjetničkog pečatu ostalo je još boje. Njene kapljice sjećat će nas na velikog dubrovačkog umjetnika i gospara čiji smo suvremenici bili.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime izražavam Vam iskrenu sućut.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *