Input your search keywords and press Enter.

Grad, DURA i Libertas uvode električne skutere, testni modeli uskoro na cestama

Studija idejnog rješenja sustava dijeljenja e-mopeda predstavljena je u utorak u Maloj vijećnici gradonačelniku Grada Dubrovnika Andru Vlahušiću, direktorici DURA-e Andrei Novaković i direktoru Literasa Đuru Deranji kao i njihovim suradnicima.

Autor studije prof. dr. sc. Joško Deur s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu  iznio je preliminarne nalaze studije čiji se završetak očekuje sredinom lipnja, a definirat će izbor najprikladnijeg električnog skutera dostupnog na tržištu, optimalno rješenje za punionice kao i idejno rješenje integralnog sustava dijeljenja skutera.

Dubrovačka razvojna agencija od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učikovitost osigurala je sredstva za izradu studije uvođenja modela dijeljenja električnih skutera, dok će u operativnom smislu skuterima upravljati javni prijevoznik Libertas. Stavljanjem u funkciju sustava od 100 e-mopeda Dubrovnik će postati prvi grad u Hrvatskoj čiji će građani, ali i posjetitelji promovirati ekološki prihvatljivu vožnju na ovaj način. Praksa, iako nepoznanica u Hrvatskoj, posve je uobičajena u europskim gradovima.

Punoj realizaciji projekta prethodit će stavljanje u probni promet nekoliko skutera, očekivano već u kasno ljeto. Za to vrijeme pratit će se njihove karakteristike te provoditi anketiranje korisnika. Uslijedit će izrada prototipnog rješenja zatvorenog ili otvorenog tipa sustava dijeljenja i ispitivanje u realnoj primjeni, nakon čega će uslijediti izrada aplikacije centra vođenja, dok se puna realizacija projekta očekuje u ljeto 2017. godine.

Do sada su za potrebe studije u suradnji s distributerima električnih skutera na hrvatskom tržištu testirana tri različita modela: GoE, E-max 110L i GOVECS GO! T2.4.

Električni skuteri imaju 0 emisiju štetnih plinova dok će stanice imati nadstrešnicu prekrivenu solarnim panelima iz kojih će se crpiti električna energija za punjenje vozila. Ukoliko svih sto skutera budu u redovitom opticaju uštede energije i štetnih emisija će biti znatne i mjerljive.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *