Input your search keywords and press Enter.

Grad Dubrovnik surađuje s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu

ideje mladih stručnjaka koristit će se pri izradi izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a

Grad Dubrovnik potpisao je sporazum o suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu u organizaciji i provedbi dijela nastave na Diplomskom studiju arhitekture i urbanizma tijekom akademske godine 2022./23. U okviru kolegija „Urbanistička radionica 1: Planiranje naselja“ u zimskom semestru te „Urbanistička radionica 2: Preobrazba grada“ u ljetnom semestru, studenti će razmatrati prostorne i urbanističke potencijale dubrovačkog područja.

U sklopu terenske nastave održane 22. i 23. listopada u Dubrovniku, uz stručno vodstvo studenti su posjetili Srđ, Pobrežje, Osojnik, Komolac i Rijeku dubrovačku, te gruški zaljev, Luku Dubrovnik i kompleks TUP. Dvodnevni obilazak terena pripremili su Božo Benić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika, Iva Knego Šoletić, djelatnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije te Lukša Radić, predstavnik Društva arhitekata Dubrovnik.

Posjetu Gradu prethodila su stručna predavanja u trajanju od tri tjedna, a jedan od gostujućih predavača bio je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Studentima je predstavio projekt „Poštujmo Grad“ (Respect the City) u čijem je centru održivi razvoj Grada i to korištenjem smart city rješenja. Kako je istaknuo, prekomjerni turizam 2017. godine potaknuo je gradsku upravu na zaokret u upravljanju destinacijom. Kroz krovni projekt objedinjena je primjena digitalnih tehnologija i inovativnost u alatima za upravljanje što je prijeko potrebno u nastavku razvoja održivog turizma.

Pročelnik Božo Benić održao je predavanje pod naslovom „Grad Dubrovnik i dubrovačko područje – teritorijalna, administrativna i topografska određenost te prostorno-planski okvir“, Iva Knego Šoletić „Prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije“, Hrvoje Bota „Integrirani razvojni projekt Gruž Grad“, Višnja Šteko „Krajobrazna studija za administrativno područje Grada Dubrovnika“ te Ines Hrdalo „Zelena infrastruktura Grada Dubrovnika“.

Studentske radove, ideje i vizije mogućeg razvoja Dubrovnika i urbane preobrazbe užeg područja grada bit će predstavljene za nekoliko mjeseci na javnoj izložbi i prezentaciji svih rješenja, a izrađene studije i analize koristit će se kao stručne podloge u postupku izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)