Input your search keywords and press Enter.

Grad Dubrovnik projekt stambenog zbrinjavanja branitelja sufinancira sa 20 milijuna kuna

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i predstavnici gradskih upravnih odjela sastali su se danas sa zamjenikom ministra branitelja Ivanom Vukićem i pomoćnikom ministra Miroslavom Cindrićem. Sastanku su nazočili i saborska zastupnica i gradska vijećnica Sanja Putica i predstavnik braniteljske populacije.

Ministarstvo branitelja u suradnji s Gradom Dubrovnikom nastavlja rješavati stambeno pitanje najugroženije skupine branitelja i njihovih obitelji, nakon što je 2013. stambeno zbrinuto 27 hrvatskih ratnih vojnih invalida i članovima obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata. Iznad postojeće zgrade u Mokošici uskoro kreće izgradnja novih 108 stanova, a Ministarstvo branitelja prihvatilo je inicijativu gradonačelnika Vlahušića da Grad Dubrovnik svaki stan sufinancira sa 100 tisuća kuna.

Zahvaljujući suficitu i uspješnom vođenju grada, gradska uprava na ovaj način omogućit će svojim udjelom bržu realizaciju projekta od iznimne važnosti. U ovogodišnjem proračunu osiguran je dio potrebnih sredstava, istaknuo je gradonačelnik Vlahušić. S ministarstvom je na prethodno održanim sastancima usuglašeno kako će lokalna samouprava osigurati pristupnu prometnicu i potrebnu infrastrukturu što će iznositi oko 10 milijuna kuna, a s preostalih 10 milijuna kuna učešća sufinancirat će izgradnju stanova.

Zamjenik ministra Vukić uručio je gradonačelniku Vlahušiću prijedlog sporazuma, istaknuvši kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja uvelike olakšava realizaciju izgradnje stanova, u čemu se Grad Dubrovnik razlikuje od drugih gradova u Hrvatskoj i ovaj primjer svakako može biti poticaj drugima. Usuglašeno je kako će se u najkraćem roku održati sjednica Gradskog vijeća kako bi vijećnici donijeli odluku o predloženom sporazumu, nakon čega se može očekivati raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova, a očekuje se kako će u 2017. značajan broj hrvatskih ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji ostvariti svoja prava na stambeno zbrinjavanje.

Saborska zastupnica Putica rekla je kako je Grad Dubrovnik uvijek prednjačio u zbrinjavanju branitelja i u tom smjeru nastavit će i dalje, a osvrnula se i na temu Muzeja Domovinskog rata naglasivši kako je donesena odluka o spornoj lokaciji te kako će muzej raspolagati reprezentativnim prostorom u središnjem dijelu tvrđave Imperijal.

Gradonačelnik Vlahušić također je otvorio temu gradnje veteranskog doma za smještaj branitelja i stradalnika Domovinskog rata, s ambulantom i drugom potrebnom infrastrukturom. Istaknuo je kako je neupitno partnerstvo Grada Dubrovnika u svim dobrim projektima za potrebe branitelja. Pomoćnik branitelja Vukić rekao je kako je to dobra ideja o kojoj se već razmišlja na razini države, te je u planu ministarstva locirati najugroženija područja i pokrenuti sličan projekt.

Doris Alavija, Grad Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)