Input your search keywords and press Enter.

Grad Dubrovnik i Zračna luka nisu sposobni poboljšati zimski red letenja

Najveća boljka dubrovačkog turizma je zimski red letenja, a naš ovogodišnji bi se više moga nazvati tužni red letenja.

Ono što kronično nedostaje gradu je zajednički destinacijski nastup kako bi se poboljšao zimski red letenja, a to je puno posla. Puno je tu kockica koje treba posložiti da bi se dobio rezultat za koji postojeća ekipa niti je spremna, niti je sposobna.

Zimski red letenja je osnovni preduvjet za normalizaciju života na ovom prostoru, za kakvu-takvu uravnoteženu sezonu. Važno je misliti na ljude koji su zaposleni u turizmu jer oni doista puno rade i državi plaćaju brojna davanja. Neophodno je da se Grad i Zračna luka, kao najjači igrači, postave što je moguće proaktivnije kako bi nam zimski red letenja donio što više posjetitelja.

Ove godine to se propustilo učiniti.

Dubrovnik će biti povezan samo s Frankfurtom i s Istanbulom i to kasnim letovima koji su dvostruko nepovoljni. Ne tako davno je Dubrovnik tijekom zime bio povezan s Rimom, Barcelonom, Londonom, Frankfurtom i Istanbulom. I to  je otprilike dovoljno, jer su to takozvani hub airports ili čvorišni aerodromi preko kojih se može lako organizirati putovanje za bilo koje druge destinacije.

Zbog čega je loš najavljeni zimski red letenja, osim što je premali broj čvorišnih aerodroma sa kojima smo povezani?

Zimi imamo velike probleme s burom koja pojačava u noćnim satima, pa će veliki broj letova biti otkazan. Druga stvar koja je problematična je to što većini ljudi koji putuju za dalje više odgovara jutarnji let kako bi mogli hvatati nastavak putovanja. Nekad se za Frankfurt letjelo ujutro tako da putnici na primjer mogu uhvatiti prve letove za Ameriku.

Iz Zračne luke umjesto konkretnih odgovora, dobivamo samo zamagljene podatke. Čak na web stranici ne možete naći tablicu zimskog reda letenja, nego samo općeniti članak o tome. Inače, London koji spominju nije zimski let, to je let u studenom i u ožujku koji je ionako dio ljetnog reda.

Štoviše, odgovorne osobe iz Zračne luke vrlo često iskrivljuju stvarnu sliku navodeći podatke o charter letovima. Charter letovi nemaju nikakve veze sa Zračnom lukom, to je netko drugi organizirao i povezao agenciju, avio prijevoznika i hotelijera. To nisu njihovih rezultati.

Njihove rezultate bi znali kad bi objavili recimo koji im je faktor popunjenosti na ovim letovima, koliko je bilo otkazanih letova od onih koje su pompozno najavljivali u prošlogodišnjem zimskom redu, pa je plan ostao samo „mrtvo slovo na papiru“, koliko su prodali DUPASS-a u “zlatnoj suvenirnici” na Pilama itd.

Zbog svega toga nastupe i konferencije na temu zimskog reda letenja bi mogli nazvati “Hvalite me usta moja!”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)