Input your search keywords and press Enter.

Grad Dubrovnik i HEP potpisali sporazum o izgradnji dvije ELEN punionice za električna vozila

Sporazum o izgradnji dvije ELEN punionice za električna vozila između HEP-a i Grada Dubrovnika potpisan je u nedjelju u Maloj vijećnici. Sporazum su potpisali gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perica Jukić.

Temeljem potpisanog „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“ Grad Dubrovnik osigurat će pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP će nabaviti i ugraditi dvije punionice uz tehničku podršku Elektrojuga Dubrovnik.

Gradonačelnik Andro Vlahušić uvodno je zahvalio predsjedniku Uprave HEP-a, njegovom timu, ali i svim djelatnicima na dubrovačkom području na izvrsnoj suradnji, te nizu ulaganja koja su samo u nekoliko posljednjih godina značajno unaprijedila energetsku stabilnost Dubrovnika, posebno tijekom turističke sezone.

-„Zadovoljstvo mi je što smo danas, na 160. rođendan Nikole Tesle, ponovno u Dubrovniku kako bismo potpisali sporazum o izgradnji prve dvije ELEN punionice za električna vozila u Dubrovniku što će sigurno doprinijeti daljnjem razvoju kvalitete turizma u Gradu“, rekao je Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d..

Direktorica Dubrovačke razvojne agencije DURA Andrea Novaković otkrila je kako će se prva punionica nalaziti na Putu Iva Vojnovića, na parkingu kod zgrada „Solidarnosti“, a druga na spoju Ulice Dr. Ante Starčevića i Vukovarske ulice, pored zgrade Suda. Podsjetila je i na skoru realizaciju projekta dijeljenja električnih skutera na kojem DURA i Grad Dubrovnik također surađuju s HEP-om.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i Zvonimir Mataga, direktor Elektrojuga Dubrovnik, Mato Mišković, direktor Pogona HE Dubrovnik, Vladimir Sabo, član tima za e-mobilnost HEP-a, te Marko Cosmai, stručni suradnik u DURA-i.

Ukupna vrijednost investicije za obje lokacije iznosi 140.000 kuna. Na jednoj punionici bit će moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mode 3 type2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o vrsti i stanju baterije vozila. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionice će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionica. HEP je do sada u Hrvatskoj postavio 21 javnu ELEN punionica i to po jednu u Jastrebarskom, Krapini, Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji, a Križevci, Vodice i Metković (se nalazi u probnom radu), četiri u Osijeku i tri u Varaždinu s AC punjačima (2×22 kW), te pet ultrabrzih punionica (snage 50 kW DC i 43 kW AC) u Koprivnici.

Više:
HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt e-mobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša. U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovog internog voznog parka. Uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Zadru, Umagu i Bujama, dok je pred završetkom izgradnja prve ELEN stanice sa solarnim nadstrešnicama ispred zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba. U ovoj godini, HEP planira i izgradnju punionica u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Vinkovcima, Solinu, Čakovcu, Kutini, Nova Gradiška, Ludbregu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)