Input your search keywords and press Enter.

GRABOVICA ‘TRUJE’ OMBLU

HNS-ovka upozorila na gorući dubrovački problem i pokazala dokumente: Boja dokazuje da odlagalište otpada zagađuje vodu!

Prošlotjedno onečišćenje vode na dubrovačkom području ponovno je u javnosti potaknulo pitanje je li odlagalište Grabovica glavni krivac što Dubrovčani po tko zna koji put nemaju pitku vodu.

Iako ne postoji konkretna potvrda negativnog utjecaja Grabovice na izvorište Ombla, čini se da je ta tema dobro došla za dnevna politička prepucavanja.

Dok se očekuju rezultati analize onečišćenja pitke vode, potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević na konferenciji za novinare pozvala je gradonačelnika Mata Frankovića i gradsku upravu da “po žurnom postupku prestanu odlagati komunalni otpad na Grabovici, da se odlagalište zatvori te stupi u pregovore s Fondom za zaštitu okoliša za sufinanciranje troškova koji će iz toga proizići”.

Još jučer je, smatra, trebalo “prestati odlagati otpad na odlagalištu koje se dokazano nalazi u 3. zoni sanitarne zaštite, u kojoj je apsolutno zabranjeno odlaganje otpada i dozvoljena je isključivo sanacija”.

Onečišćenje zbog kojeg Dubrovčani pet dana nisu smjeli koristiti vodu iz vodovodne mreže ponukalo ju je, kaže, da ponovno upozori na problem nužnosti zatvaranja odlagališta Grabovica.

– Gradske vlasti mogu reći da nema dokaza da je onečišćenje vode bilo zbog Grabovice. Ja odgovaram, nemate dokaz ni da nije – rekla je Gabričević te podastrla dokumentaciju iz 2016. o vodoistražnim radovima (mikrozoniranja) na lokaciji odlagališta koje je naručila “Čistoća”, a kojima je dokazana povezanost dubrovačkog odlagališta otpada i izvorišta javne vodoopskrbe.

Trasiranje toka podzemne vode trajalo je dva tjedna te je “utvrđena hidrogeološka veza odlagališta Grabovica s izvorištima vode za javnu vodoopskrbu Ombla i Palata”.

Naime, boja koja je puštena na Grabovici pojavila se na izvorištu Omble poslije pet dana i sedam sati. Budući da je u to vrijeme Gabričević bila na čelnom mjestu u dubrovačkoj “Čistoći”, novinare je zanimalo zašto tada nije sve poduzeto da se Grabovica zatvori.

– Mi smo odmah bili pokrenuli zatvaranje. Sve do tada isto smo išli na sanaciju i produženje dok ne bude neko drugo rješenje. Čim smo došli do ovog dokumenta, pokrenula se priča s konačnim prestankom odlaganja – kazala je Gabričević.

Direktor “Čistoće” Marko Iveković neugodno je iznenađen istupom Nataše Gabričević, te ga naziva “širenjem neistina i panike”.

– Očito je aludiranje na onečišćenje vode iz Omble zbog Grabovice “u modi” više od 20 godina na dubrovačkoj političkoj sceni. No, iznošenje neistina i manipuliranje podacima je nedopustivo! Jasno, radi se o dva projekta koja su od iznimne važnosti za Grad i njegove građane. I ova gradska uprava predano radi na njihovu rješavanju, za razliku od osam godina bivše vlasti – kaže Iveković, te naglašava kako je, nakon što je preuzeo mjesto direktora “Čistoće”, zatekao projekt hitne sanacije i zatvaranja Grabovice koji je obilovao problemima, a koji mu je, kaže, ostavila Gabričević.

– Ni riječju nije navedeno da postoji dio otpada koji je otklizao sa zaštitne folije (oko 3000 kvadrata) i koji ni na koji način nije obuhvaćen projektom. Također, bivša direktorica nije znala ni koliki je iznos prikupljen u namjenskoj naknadi za Grabovicu. No, to joj nije zasmetalo da raspiše natječaj za sanaciju u visini od 13 milijuna kuna. Revizijom sam naknadno utvrdio da je prikupljena naknada iznosila osam milijuna kuna. Tako da mi nije jasno kako se mislilo podmiriti razliku od pet milijuna kuna. Dakle, gospođi Gabričević Grabovica nije bila sporna ni problematična sve dok nije, zbog lošeg projekta, dobila odbijenicu u smislu izdavanja građevinske dokumentacije za sanaciju i zatvaranje Grabovice. Zbog netransparentnog rada na projektu i neuključivanja Fonda za zaštitu okoliša u izradu projekta, Fond se povukao iz projekta te je povukao i svojih četiri milijuna kuna. Sada pokušavamo ispraviti i taj problem s Fondom, a sve kako bismo ta sredstva vratili u projekt – odrješit je Iveković.

Osvrnuo se i na tvrdnje o povezanosti odlagališta smeća i izvorišta Omble.

– Nije navela zaključak vještaka da do Omble eventualno onečišćenje biva razrijeđeno čak 11.400 puta! Dakle, vještak zaključuje kako Grabovica “nema bitnijeg utjecaja na kvalitetu vode izvora Ombla, a zbog planirane provedene sanacije taj će se utjecaj u potpunosti eliminirati”.

Na Ivekovićeve navode ponovno se oglasila potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević te mu “zahvalila što je potvrdio da onečišćenje dolazi u Omblu”.

– Ostale navode, koji se odnose na uprave prije mog mandata i koje je vrlo jednostavno demantirati, ne bih komentirala da se ne skreće tema s bitnog, a to je prestanak odlaganja na Grabovicu – kaže Gabričević.

Mehanički pročišćivač

Nataša Gabričević, potpredsjednica dubrovačkog HNS-a:

– Pročišćivač ne djeluje na onečišćenje kojemu smo svjedočili prošlog tjedna. To je pročišćivač za mehanička onečišćenja, odnosno zamućenje. Sasvim drugi projekt i postrojenje je potrebno pokrenuti da bismo mogli riješiti biološko onečišćenje.

Lakić: Izgledne fekalije

Što je uzrok onečišćenju pitke vode s Omble još se ne zna jer se očekuju rezultati proširenih nalaza iz Zagreba. Zna se da je onečišćenje organskog podrijetla. Kako tumače u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, to može biti bilo što biljnog, životinjskog ili ljudskog podrijetla, od fekalija do raspadnih produkata.

– To su amonijak nitrati, nitriti, bakterije. Dosad je bilo bakterija, ali amonijak se javlja prvi put. Vrlo vjerojatno se radi o nekakvoj fekalnoj kontaminaciji, a kojeg podrijetla, teško je reći, kao i odakle je došlo – ističe ravnatelj Mato Lakić.

Većina nalaza će, kaže, biti gotova ovog tjedna. Je li ovo bio izolirani incident ili će se ponavljati, vrijeme će pokazati.

Gotovo do 2022. godine

Županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u općini Dubrovačko primorje trebao bi, prema riječima župana Nikole Dobroslavića, biti gotov 2022. godine.

– Radi se o vrlo složenom projektu koji je doživio i svojevrsne opstrukcije u razvoju. Mi smo sada u fazi završetka Studije izvodljivosti koju radi međunarodna tvrtka iz Grčke i trebali bismo svaki dan dobiti njihovo završno rješenje. Nakon toga idemo na izdavanje lokacijske dozvole i prijavu projekta na europsko financiranje. Sredstva EU fondova iz financijske perspektive 2014./2020. moraju se do tada iskoristiti, s tim da se ima pravo još dvije godine do završetka projekta, tako da do 2022. sve mora biti gotovo – kazao je župan Dobroslavić.

slobodnadamacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *