Input your search keywords and press Enter.

Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijeljene su godišnje nagrade za promicanje prava djeteta Denisu Paveli i Kristini Čunović, dok je Nagrada za životno djelo za promicanje dječjih prava dodijeljena Gordani Buljan Flander.

Podsjetivši na riječi Abrahama Lincolna da “muškarac nikada nije viši nego kada klekne da bi pomogao djetetu”, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa istaknula je da se ova nagrada 14. godinu zaredom dodjeljuje za iznimna postignuća u zaštiti prava i interesa djece upravo onima koji su “kleknuli da bi pomogli djetetu, da bi njihov život učinili boljim, lakšim, sretnijim i značajnijim”.

“Zato svima koji to činite veliko hvala”, kazala je Pletikosa koja je dobitnicima nagrada uručila nagrade.

Kako se ističe u obrazloženju Odbora za Nagradu za promicanje prava djeteta, osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba i udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci “Hrabri telefon” Gordana Buljan Flander uspjela je ostvariti cilj u ovih 35 godina stručnog i znanstvenog rada, a to je učiniti svako dijete važnim.

U svojem dugogodišnjem radu istaknula se u području kliničke i zdravstvene psihologije te rada na promicanju prava djeteta i to osobito zaštite od nasilja nad djecom i među djecom kao i terapijskog rada na ublažavanju posljedica nasilja nad djecom. Tijekom godina rada, svoju energiju i iskustvo u radu s djecom uložila je u kampanje podizanja javne svijesti, edukaciju stručnjaka za rad sa zlostavljanom i zanemarenom djecom, poticanje suradnje među različitim strukama te posebno na promociju volonterstva među mladima, budućim stručnjacima mentalnog zdravlja, navodi se u obrazloženju.

“Povjerenje tisuća i tisuća djece čije su priče ugrađene u ovu nagradu i naš rad, ne samo da su nam omogućili da pomognemo njima, već i drugoj djeci. Ova nagrada poticaj je i znak da država i Ministarstvo stoji iza onoga što radim i da će i dalje stajati”, kazala je Buljan Flander.

Denis Pavela osmislio je projekt na području Dubrovačko-neretvanske županije pod nazivom “Vratimo djecu na igrališta”, a provodi se dva puta godišnje na različitim lokacijama. Više se puta iskazao kao borac za prava djece posebice u sigurnosti cestovnog prometa, a izradio je i pojedina rješenja koja su se iskazivala sustavno kao mjesta, odnosno prometnice gdje stradavaju mladi, stoji u obrazloženju.

“Evidentno je da je vršnjačko nasilje u porastu te se popularizira putem društvenih mreža kao nešto pozitivno i normalno u društvu. U zadnje vrijeme nedostaje institucionalne prevencije. Prevencija nema granica i samo zajedno možemo više”, poručio je Pavela.

Kristina Čunović je dopredsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, inicijatorica i koordinatorica prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas “Čitaj mi!”. Pokrenula je, ali i razvila brojne programe i projekte poput “Bebe u knjižnici”, tečaj “Uvođenje i razvijanje usluga za bebe, djecu rane dobi i njihove roditelje u narodnim knjižnicama” te nacionalnu kampanju prikupljanja i darivanja slikovnica “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Sudjeluje u projektu “Čitateljski program za zatvorenike i djecu” koji povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima i kaznionicama tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu života.

Čunović je kazala kako ju je na to da krene u projekt nagnao podatak da u Hrvatskoj ima 15.000 djece čiji su roditelji – jedan ili oba u zatvorima. “Nadam se da će institucije prepoznati te obitelji koje su veoma ranjive i često nevidljive široj javnosti, a ta se djeca susreću s mnogim problemima”, kazala je.

Međunarodnim danom djeteta, koji se obilježava 20. studenoga, cilj je podsjetiti javnost na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Opća skupština UN-a usvojila je 20. studenoga 1959. godine “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine “Konvenciju o pravima djeteta”. (Hina)

Piše I.M.
dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)