Input your search keywords and press Enter.

U sklopu Vip programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara, proslavljeni violinist Guy Braunstein i miljenik festivalske publike, pijanist Itamar Golan nastupili su sinoć, 20. kolovoza u u atriju Kneževa dvora i uz ovacije brojne publike izveli Beethovenove sonate broj tri, deset i devet.

Deset sonata za klavir i violinu Ludwiga van Beethovena smatraju se temeljnim djelima cjelokupnog violinskog repertoara pa se danas često mogu čuti na koncertnim podijima. Sinoćnji koncert u Dvoru Braunstein i Golan otvorili su Sonatom br. 3 u Es-duru, što je predstavljalo savršen uvod u vrhunsku glazbenu večer. Uslijedila je Sonata br. 10 u G-duru koju odlikuje lirsko spokojstvo, ali i kompleksnost, pa je vrhunska uigranost i umijeće komornog muziciranja glazbenika došlo do izražaja. Vrhunac večeri, u drugom dijelu programa, predstavljala je izvedba Sonate br. 9 u A-molu. Beethoven je Devetu izvorno posvetio engleskom violinistu afričko-europskog podrijetla Georgu Bridgetoweru te je s njime i praizveo, no kasnije je posvećuje najvrsnijem violinistu toga vremena Rodolphu Kreutzeru po kome sonata danas nosi ime. Radi se o zaista izuzetnom, gotovo nadzemaljskom djelu, za koji je potrebna velika tehnička spretnost, žarka energija i nepopustljiva koncentracija kako bi se izvela svaka pasaža i melodijska linija kako klavirskog, tako i violinskog dijela, što je sinoć lako pošlo za rukom glazbenicima ovog kalibra. Braunstein i Golan su u dupkom punom Dvoru izazvali oduševljenje ili točnije frenetične reakcije publike. Odsvirana su dva bisa, također iz Beethovenovih sonata, i to Scherzo iz Sedme sonate te spori stavak iz Pete, tzv. Proljetne sonate.

Violinist Guy Braunstein rođen je u Tel Avivu, a violinu je studirao kod Chaima Tauba te kasnije kod Glenna Dicterowa i Pinchasa Zuckermana u New Yorku. Djelovao je kao profesor glazbe na Berlinskome umjetničkom sveučilištu, a 2000. imenovan je najmlađim koncert majstorom Berlinske filharmonije, a tu funkciju obavlja i danas u trajanju od četiri mjeseca godišnje. Svira na dragocjenoj violini koju je izradio Francesko Roggieri 1679. godine. Dobro poznat festivalskoj publici, pijanist Itamar Golan rođen je u Vilni, a kao jednogodišnji dječak s roditeljima je emigrirao u Izrael. Već je sa sedam godina imao svoj prvi recital. Kao solist nastupao je s Izraelskom i Berlinskom filharmonijom pod ravnanjem Zubina Mehte i sudjelovao je na najuglednijim svjetskim festivalima uključujući i Dubrovačke ljetne igre na kojima je, sa sinoćnjim koncertom, ostvario ukupno trinaest nastupa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)