Input your search keywords and press Enter.

Voditeljica županijske Matične službe u Dubrovačkim knjižnicama, dr. sc. Marica Šapro Ficović, sudjelovala je na 61. godišnjoj konferenciji Američkog društva za renesansu (The Renaissance Society of America – RSA) koje je održano od 26. do 28. ožujka na Sveučilištu Humboldt u Berlinu.

Šapro Ficović održala je predavanje u sklopu panela o isusovačkim knjižnicama, pod nazivom Ranija povijesti isusovačkih knjižnica u Hrvatskoj (Early Stage of History of Jesuit Libraries in Croatia). U svom izlaganju dala je povijesni pregled knjižnica od osnivanja Isusovačkih kolegija u 17. stoljeću do ukinuća reda 1773. godine. Posebno je istaknula knjižnicu bivšeg Isusovačkog kolegija u Dubrovniku (Collegium Ragusinum CR) kao svjedoka velikog doprinosa isusovaca na edukativnom, znanstvenom i kulturnom polju. Dijelovi fonda te knjižnice danas se nalaze u Rezidenciji Družbe Isusove (DI) u Dubrovniku, u Znanstvenoj knjižnici te samostanu Male braće u Dubrovniku.

Također Šapro Ficović bila je moderatorica panela na temu Žene kroničarke i povjesničarke u renesansi koje je obuhvaćalo četiri izlaganja.

Njezin članak na temu Isusovačkih knjižnica bit će tijekom travnja ili svibnja 2015. objavljen u časopisu Journal of Jesuits Studies izdavača Brill. Veći dio članka posvećen je fondu iz CR koji se danas nalazi u Rezidenciji DI, a u manjem dijelu rada, koautor Željko Vegh dao je pregled knjižnica ostalih isusovačkih kolegija (Zagreb, Varaždin, Požega i Rijeka) u Hrvatskoj.

Poziv za izlaganje na konferenciji RSA Marici Šapro Ficović uputila je profesorica povijesti Kathleen M. Comerford sa Southern Georgia University, koja je bila gošća urednica posebnog tematskog broja časopisa Jurnal of Jesuits Studies posvećenog isusovačkim knjižnicama u svijetu.

RSA je najveće međunarodno društvo posvećeno proučavanju razdoblja od 1300. do 1600. godine. Osnovano je 1954. kao neprofitna organizacija sa sjedištem u New Yorku i broji više od šest tisuća članova od kojih je trećina izvan sjeverne Amerike. Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovalo je preko tri tisuće stručnjaka iz cijelog svijeta, a sljedeći skup održat će se u Bostonu 2016.

Ana Pendo, pripravnica u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik