Input your search keywords and press Enter.

Godinu dana nakon SKHM-a

* 23. 4. – Misa za mlade uz prvu obljetnicu SHKM-a

Prvu obljetnicu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku na kojem se okupilo rekordnih 35 000 tisuća mladih katolika iz Hrvatske i inozemstva, mladi Dubrovačke biskupije obilježit će na svom redovitom euharistijskom slavlju u crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak, 23. travnja u 19 sati.
Misu će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je predvodio središnju misu SHKM-a u Gružu i koji je tada u propovijedi mladima, uz ostalo, rekao: „Krist nas je za slobodu oslobodio, on je onaj koji nas na slobodu poziva… Draga mladosti, želim vam poručiti da budete zainteresirani , da ove društvene procese ne puštate da prođu mimo vas, nego da se uključite, da budete aktivni, da preuzmete svoju odgovornost za ovo društvo, da nešto napravite. Nemojte čekati da vam drugi osiguraju bolji život, nego uzmite stvar u svoje ruke i vi osigurajte bolji život drugima… Na kraju ću vam reći još samo jednu rečenicu. A to je rečenica koju je rekao blaženi, sveti Ivan Pavao II. ovdje u Gružu i uputio je upravo mladima: Blagoslivljam vas mlade i kažem vam: Hrabro!’“
Podsjetimo, SKHM s geslom „Na slobodu pozvani“ održan je u subotu, 26. i nedjelju, 27. travnja 2014. godine u Dubrovniku. Susret je bio otvoren na trgu ispred crkve sv. Vlaha u subotu, 26. travnja u podne. Raznovrsni kulturno-duhovni programi na različitim lokacijama bili su ponuđeni mladima koji su od jutarnjih sati dolazili u Dubrovnik. Oko 14 sati mladi su se, unatoč kiši koja je tog dana obilno padala, uputili iz Grada prema Gružu noseći križ SKHM-a. Mokri i radosni u Gruškoj luci sudjelovali su na prekrasnom euharistijskom slavlju.
Drugog dana susreta zasjalo je sunce, a mladi su se okupljali po župama Dubrovačke biskupije gdje su bili smješteni. Mnoga prijateljstva tada sklopljena nastavila su se njegovati do danas, a neke župe su se međusobno nastavile posjećivati. Brojni dobri plodovi ovog susreta ostavili su traga među mladima, a na poseban način među volonterima susreta.
Vjerujemo da ćemo se svi, na ovu prvu obljetnicu SHKM-a, s radošću prisjetiti tog susreta i mladosti koja je tih dana ispunila ne samo ulice nego i srce Dubrovnika.
Vjerujemo da će brojne obitelji koje su svoje domove tih dana otvorile mladima pružajući im ne samo smještaj nego i ljudsku toplinu – i danas biti ponosne što su se odazvale i bile dio tog veličanstvenog susreta. A da će sve one koji su na bilo koji način i bilo gdje bili uključeni u organizaciju, pripremu i provedbu susreta trajno veseliti činjenica da su učinili lijepe stvari za druge.
Cijela propovijed:
http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=2345:shkm-cijela-propovijed-biskupa-mate-uzni%C4%87a-na-misi-u-gru%C5%BEu