Input your search keywords and press Enter.

Glazbeni program 66. Igara otvoren je Vip koncertom u izvedbi Slovenske filharmonije pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica, s trenutno vodećim hrvatskim tenorom mlađe generacije Domagojem Dorotićem i mladim baritonom Leonom Košavićem, sinoć, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha.

Prvi dio koncerta obilježio je operni repertoar, počevši s uvertirom Rossinijeve Kradljive svrake. Domagoj Dorotić, koji je noć prije pobrao ovacije publike izvodeći ariju Nessun dorma na otvaranju Igara, otpjevao je ariju Come un bel dì di maggio… iz opere Andrea Chénier Umberta Giordana, ariju Cielo e mar… iz Ponchiellijeve opere La Gioconda, a s baritonom Leonom Košavićem izveo je duet Don Carlosa i Pose Dio che nell‘alma infondere iz Verdijeve opere Don Carlos, u kojoj se prijatelji zaklinju na vječno prijateljstvo. Nakon opernog dijela koncerta uslijedila je Beethovenova Prva simfonija u C-duru, ‘konzervativna’ kako je nazivaju, a u kojoj skladatelj daje počast tradicijama W. A. Mozarta i J. Haydna.

Na Igrama česti i rado viđeni gosti, slovenski filharmoničari spadaju među malobrojne simfonijske orkestre koji se mogu dičiti tako bogatom i dugom tradicijom. Njihov šef dirigent, maestro Uroš Lajovic jedan je od najuspješnijih dirigenata i profesora dirigiranja u ovom dijelu Europe. U svojoj karijeri broji mnoge nastupe na Igrama, a zadnji je bio prije više od dvadeset godina. Tenor Domagoj Dorotić solist je opere HNK u Zagrebu i u zadnje vrijeme nositelj glavnih tenorskih rola, a imao je čast pjevati hrvatsku himnu na svečanosti u povodu primanja Hrvatske u Europsku uniju. Leon Košavić mladi je, ali nedvojbeno iznimno talentirani bariton koji je ovogodišnji dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije za mladog glazbenika godine.

U nastavku festivalskog programa večeras je neobarokni balet po motivima romana Opasne veze Pierra Choderlosa de Laclosa na Boškovićevoj poljani s početkom u 21:30 sati te izložba i promocija monografije Matka Trebotića Summa Mediterranea u palači Sponza. Ulaznice za izvedbu dostupne su online na www.dubrovnik-festival.hr, na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Multimedijalnom centru Visia i u Kulturno-informativnom centru u Luži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)