Input your search keywords and press Enter.

Gitaristički virtuoz Petrit Çeku i naša sjajna Dubravka Šeparović Mušović u španjolskom programu

Na sljedećem koncertu 7. Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupit će jedan od najboljih i najvećih gitarista, sjajni Petrit Çeku te proslavljena dubrovačka mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Koncertom u Kneževom dvoru ravnat će Marc Tardue, a program uključuje španjolske skladatelje. Početak je u 21 sat.

Na programu je „El sombrero de tres picos, suita br. 1“ M. de Falle kao i baletna suita „Ljubav čarobnica“, zatim „La oración del torero“ J. Turine te najpoznatije djelo španjolskog skladatelja Joaquina Rodriga „Concierto de Aranjuez“.

Petrit Çeku rođen je 1985. u Prizrenu gdje je završio osnovnu glazbenu školu i prva dva razreda srednje. Godine 2002. došao je u Zagreb te nastavio školovanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu profesora Darka Petrinjaka. Poslijediplomski studij kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoru (SAD) pohađao je od 2009. do 2013. Dobitnik je brojnih prvih nagrada na mnogobrojnim međunarodnim gitarističkim natjecanjima. Nastupao je kao solist uz mnoge simfonijske orkestre te surađivao s glazbenim velikanima. Često svira u gitarskom triju s portugalskim gitaristom Pedrom Ribeirom Rodriguesom te s hrvatskim gitaristom Tomislavom Vukušićem. Gitarski kritičar svjetskog glasa, Colin Cooper oslovio ga je “solista visokih mogućnosti”. Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008., a njegovu snimku svih Bachovih čelo suita u aranžmanu Valtera Dešpalja objavila je 2016. španjolska diskografska kuća Eudora Records. Petrit svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

Dubravka Šeparović Mušović je rođena u Dubrovniku. U Zagrebu je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 1993., te na Muzičkoj akademiji 1998. godine u klasi profesorice Snježane Bujanović-Stanislav. Magistrirala je 2002. Usavršavala se kod Ruže Pospiš Baldani, Eve Blahove i Carol Byers. Solistica Opere HNK u Zagrebu je od 2001. godine, a 2007. godine postala je prvakinja opere. Odlikovana je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za posebna dostignuća u Hrvatskoj, dodijeljena joj je nagrada Najbolji Wagnerijanac 2013, Nagrada Marijana Radev (2003. ,2011. ,2015.), kao i Nagrada Grada Dubrovnika (2018) te Nagrada Vladimir Nazor.

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9-14.30 sati, na web stranici www.dso.hr, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane i ostvarenje popusta, dostupno je isključivo na blagajni Orkestra.

Renata Roman Dobroslavić
Dubrovački simfonijski orkestar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)