Input your search keywords and press Enter.

Zeleni Forum, Eko Omblići, Eko centar Zeleno Sunce, te Zeleni telefon Eko Fon poslali su otvoreno pismo Komunalnim službama Mokošice i Grada:

Gomile smeća, šuta i starog asfalta bacaju se po požarnom putu od N. Mokošice do Petrova sela! Gdje su komunalne službe da ovo zaustave ?

Prošli tjedan dok smo šetali požarnim putem s našim mladim ekoaktivistima Eko Omblićima i zelenim Suncem, iznad Nove Mokošice preko izvora vode Tundrača prema Petrovom selu, zgrozili smo se kada smo vidjeli gomile odbačenog šuta, smeća i starog asfalta uz put u prirodi. Dok smo snimali i čudili se koliko samo smeća i šuta je odbačeno na ovoj lijepoj eko stazi prišlo nam je nekoliko Mokošana i reklo: “Baš smo vas misli zvati na vaš Zeleni telefon, da vidite …. ovo je užas što rade … sve su ovo nabacili prije mjesec dana kada su postavljali novi asfalt u Mokošici. Osim toga iskoristili su priliku da ih nitko ne vidi jer je hladno i malo ljudi tuda šeta.”
Naši mladi ekoaktivisti Eko Omblići i Zeleno Sunce su cijelo vrijeme planinarenja svako malo otkrivali nova divlja odlagališta. Dok su šetali primjetili su da je i kokošinjac još tamo s kokošima unatoč našim apelima prošlih godina da se ovako nešto ne smije dozvoliti pored izvora vode i šetnice! Ni prostor oko izvora pitke vode na Tundrači se ne održava lijepo. Umjesto da je tamo nekoliko drvenih klupa, kanta za smeće i poučna tabla. Vis-a-vi njega je dosta nabacanih kamenja i zemlje što ne priliči jednom izvoru pitke vode koji je spasio Mokošane u Domovinskom ratu s vodom! Zanimljivo je da smo prije 14 godina na izvor vode na Tundrači postavili uz godinu pitkih voda (2003) kamenu ploču s natpisom Voda-izvor života, a da je ista odmah iste godine većim dijelom razbijena od strane vandala.
Ovako nešto na požarnom putu od N. Mokošice do Petrova sela iz izvor pitke vode Tundrača se nije smjelo dozvoliti pogotovo što su ispod baštine Mokošana pa pozivamo odgovorne Komunale službe Mokošiuce i Grada da ovo zaustave, kazne počinioce i što prije saniraju!
“Uništavanje prirode odraz je snage a njezino očuvanje odraz je kulture!”

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona:
Jadranka Šimunović
****
Inspekcija za okoliš poslala je odgovor:

Poštovani,

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nakon zaprimljene elektroničke predstavke kojom se ukazuje na odbačeni otpad na području grada N. Mokošice do Petrova sela, zaprimilo je dopunu predstavke. Temeljem odredbi članka 28. i 36. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine 94/13), predstavka se dostavlja na daljnje postupanje komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika.
Molimo da nas obavijestite o učinjenom.

S poštovanjem,

Diana Rački, dežurna inspektorica zaštite okoliša
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
10 000 Zagreb, Radnička cesta 80

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *